Crestere de doar 3% a numarului de turisti pe litoralul romanesc, in aceasta vara

In anul 2018, prin introducerea voucherelor de vacanta, numarul turistilor a crescut cu 22% pe litoral, dar in aceasta vara cresterea a fost doar de 3%, arata datele Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc, FPTR.
„Cu toate ca in presa s-a vehiculat pe baza unor studii superficiale o crestere exagerata a tarifelor pe litoral, in acest an acestea s-au majorat in medie cu doar 4%, procent insuficient pentru a acoperi cresterea cheltuielilor cu salarii, materii prime si utilitati” se arata in comunicatul FPTR.
Beneficiarii de vouchere au ales anul acesta sa-si petreaca vacanta si in alte destinatii din tara, profitand de faptul ca oferta unitatilor de cazare care accepta plata cu voucherele de vacanta s-a dublat.
Mamaia, Eforie Nord si Venus au fost statiunile cu cea mai mare cerere, iar la polul opus s-au situat Olimp, Cap Aurora si Eforie Sud, au precizat reprezentanti FPTR.
Majorarea tarifelor cu numai 4% si cresterea statistica a numarului de turisti cu doar 3% fata de anul 2018 a facut ca profitul hotelierilor de pe litoral sa scada fata de cel din anul anterior.
Avand in vedere numeroasele investitii in structurile de primire turistica, s-a observat mentinerea tendintei de crestere a numarului de turisti in sudului litoralului, mai ales a turistilor familisti cu copii.
Conform site-ului oficial al Ministerului Turismului, la data de 13 septembrie 2019, in statiunile de pe litoralul romanesc, inclusiv Constanta, Eforie si Mangalia erau 2.082 structuri de cazare clasificate,  care aveau 61.736 spatii de cazare si puneau la dispozitie un numar de 132.217 locuri de cazare, cu 10.937 mai multe decat anul trecut.
Circa 75.001 din locurile de cazare sunt in hoteluri, iar restul de 57.216 de locuri de cazare sunt in vile, campinguri, hosteluri.
Topul celor zece tari de provenienta a turistilor straini care au sosit pe litoralul romanesc, pentru luna iulie, a fost condus de Germania, urmata de SUA, Israel, Franta, Polonia, Regatul Unit, Italia, Belgia, Austria, Republica Moldova.
Gradul de ocupare pe litoral in luna iunie a fost cu putin peste 50% datorita programului special “Litoralul pentru toti" si biletelor vandute prin sistemul early booking.
In acest an, pe litoral a continuat criza fortei de munca. Cauzele sunt: exodul populatiei, scaderea natalitatii, iesirea la pensie a numerosi angajati, legislatia anacronica si protectionista.
Conducerea FPTR spune ca, in lipsa unui management judicios al destinatiilor turistice, s-au acordat de catre autoritatile locale autorizatii marilor retaileri pentru constructia de hipermarketuri, autorizatii pentru mici magazine alimentare acolo unde nu este necesar, ceea ce a dus la transformarea statiunilor turistice in orase si a turistilor in locuitori, iar operatorilor din turism le-au provocat pierderi mari in vanzarile din activitatea de alimentatie publica.

Source: Profit