Consiliul Concurentei: turistii isi vor putea recupera banii daca se dovedeste ca marii tour-operatori s-au inteles sa practice preturi ridicate

Turistii isi vor putea recupera banii, daca ancheta Consiliului Concurentei va dovedi ca marii tour-operatori s-au inteles sa practice preturi ridicate, a declarat presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.
„Suspectam ca exista o intelegere intre marii tour-operatori sa limiteze discounturile, reducerile de tarife, pe care le pot oferi agentiile revanzatoare, agentiile mai mici, prin care isi vand ei catre clienti pachetele turistice, deci fiecare tour-operator are interesul sa tina preturile cat mai sus si, atunci, suspectam ca este o intelegere intre diferitele companii mari sa nu permita agentiilor mai mici, revanzatoare, sa dea discounturi foarte mari, limitand in acest fel scaderea pretului catre clientii finali”, a explicat Chiritoiu.
Investigatia a fost inceputa in 2016, iar un rezultat va fi posibil la finele acestui an sau inceputul anului viitor.
Chiritoiu a declarat ca daca se va constata ca s-a incalcat legea, vor fi aplicate amenzi de maximum 10% din cifra de afaceri din anul anterior sanctionarii. 
Intrebat daca un client isi va putea recupera banii chiar si pentru vacante cumparate cu un an in urma, Chiritoiu a raspuns: „Daca, intr-adevar, s-a intamplat ceea ce suspectam, vom vedea si pe ce durata s-a intamplat, deci pentru perioadele respective, da”.
Chiritoiu a aratat ca acest lucru va fi posibil odata cu preluarea in legislatia romaneasca a unei directive europene, care permite clientilor unor companii sa poata folosi deciziile Consiliului Concurentei in instanta pentru recuperarea prejudiciilor generate de incalcarea legislatiei din acest sector.
Aceasta directiva va fi transpusa in legislatia nationala pana la finele acestui an sau, cel mai tarziu, inceputul lui 2017.

Source: Capital

EN RO