Conacul Sava Brancovici este scos la vânzare

Conacul Sava Brancovici, construit la 1900 și restaurat în spiritul Țării Zarandului, se vinde cu 2,5 mil. EUR.

Conacul Sava Brancovici din Ineu, Arad, are 19 camere și 19 băi.

Recondiționarea a păstrat fațadele în culori pastel ca un tort baroc de fistic sau mentă pe care o mâna iscusită a picurat glazură albă după modele atent alese.

Interiorul păstrează unitatea stilistică și oferă zece încăperi primitoare în care elemente tradiționale precum cărămida, lemnul ars, copăi și lămpașe, mobilier pictat și țesături înflorate.

Florile vii prinse în tapițerii și pe dulapuri smântânii sau verzi aduc căldură și captează lumina.

Reședința dispune de un restaurant spațios, o pizzerie cu 50 locuri și o terasă încălzită cu 120 locuri.

Conacul poartă numele Sfântului Sava Brancovici, canonizat de Biserica Ortodoxă Română în anul 1955 pentru că a fost persecutat religios de principele Transilvaniei Mihai Apafi I. Preotul ortodox de origine sârbă, locuitor al Ineului, s-a opus prozelitismului religios calvin și a slujit ca Mitropolit al Transilvaniei între anii 1656-1680 – pentru acestea este considerat străjer al orașului și al credinței ortodoxe.

Ineu, aflat la 57 km de Arad și circa 100 km de Timișoara, are o populație de 8.000 locuitori, este situat pe drumul național ce duce la graniță și este un punct de interes pentru turiștii interesați de obiectivele din Țara Zărandului – Castelul Ineului, Poiana Narciselor și cramele din podgoria Miniș.