Conacul Romano din regiunea Olteniei este scos la vânzare

Unul dintre cele mai impresionante conace din regiunea Olteniei, cunoscut sub numele de Conacul Romano, a fost scos la vânzare la preţul de 2.050.000 EUR. Proprietatea a fost de-a lungul anilor tabără pentru pionieri, şcoală pentru copiii cu handicap.

Conacul Romano de la Pleșoiu a fost ridicat intre anii 1920 și 1925 după planurile arhitectului Grigore Cerchez. Conacul are o istorie tumultoasă care se întinde tocmai până în vremea lui Tudor Vladimirescu și tocmai până in Rusia, de unde își trage și numele.

Conacul naționalizat in 1949, a reintrat in posesia moștenitorilor familiei Romano in 1998, de atunci trecând printr-o serie de renovări și amenajări. Conacul propriu zis este spectaculos decorat, stilul neoromânesc  al lui Grigore Cerchez punându-și o serioasă amprentă: foișorul înalt cu decorații masive, turnulețul rotund care încadrează colțul opus, decorațiile de sub cornișă, stâlpii monumentali de la intrarea principală dar și arcele trilobate prezente pe fațada principală fiind doar câteva din elementele care atrag privirea de la bun început.

Conacul propriu zis, clădirea principală, are o amprentă la sol de 313 mp si o suprafață totală desfășurată de 429 mp, dar pe proprietate mai exista încă doua corpuri adiționale care sunt de asemenea locuibile: o casă secundară din vremea conacului cu o suprafață totală de 128 mp, dar și o construcție mai recentă, cu o suprafață totală de 339 mp.

Poarta de intrare este un monument in sine, cu doua turle impresionante care fac accesul pe proprietate să semene cu accesul într-o veche cetate sau într-o catedrală.

Domeniul propriu zis este însă mult mai vast, totalizează 8.57 ha și cuprinde multe alte elemente de mare interes: un iaz cu peste pe o suprafață de 1 ha, o piscină de dimensiuni mari, peste 400 mp, o fosta ghețărie, mai multe clădiri anexă, dar și o clădire cu peste 300 mp amprentă la sol care poate fi transformată in spațiu util după nevoile viitorilor proprietari.

Conacul Romano poate fi transformat într-o atracție turistică, hotel, centru de evenimente.