Companiile care participa la targuri internationale ar urma sa beneficieze de anumite deduceri fiscale

Imagine de Gerd Altmann de la Pixabay

Companiile din tara noastra care vor participa la targuri internationale de profil nu vor mai primi direct bani pentru aceasta participare, ci ar urma sa beneficieze de anumite deduceri fiscale, conform unei propuneri de modificare legislativa anuntata de Claudiu Nasui, ministrul Economiei, Antreprenoriatului si Turismului.

„Vrem sa facem un sistem prin care sa oferim posibilitatea tuturor de a-si externaliza produsele, de a participa la targuri, si avem doua optiuni: in primul rand, un sistem de deductibilitate extinsa, unde o cheltuiala pentru internationalizare, care poate fi aceeasi ca cea decontata acum prin program, adica cazare, chirie stand si cheltuieli de organizare a pavilionului national, sa fie deductibila extins. De exemplu, daca am cheltuit 100 RON ca firma, deduc 300 RON din impozit. Dar evident, pentru asta, trebuie sa am un impozit de platit, adica trebuie sa fi facut o activitate, sa fi prestat servicii, ca sa am din ce sa deduc. Deci statul te ajuta dar trebuie sa finantezi, sa dai banul tau, iar pe masura ce faci profit, statul e acolo si iti usureaza povara fiscala”, a declarat ministrul Claudiu Nasui, in cadrul unei conferinte de presa.

De asemenea, Ministrula a precizat ca o alta solutie o reprezinta transformarea in credit fiscal a 50% din cheltuielile efectuate cu participarea la targurile internatonale.

Ministrul de resort a mai precizat ca solutiile privind cele doua deductibilitati fiscale au fost discutate cu Ministerul Finantelor si cu Consiliul Concurentei si ca, inainte de adoptarea unui act normativ, va trebui ca ajutorul respectiv privind deductibilitatile fiscale sa fie aprobat de Comisia Europeana.

Intrebat cand ar putea intra in vigoare acest sistem, ministrul Economiei a spus ca isi doreste ca acest lucru sa se intample cat mai repede, chiar din aceasta vara.

Ministrul Economiei a precizat ca impactul bugetar nu va fi foarte mare, dar valoarea acestuia se va vedea pe parcurs, in functie de interesul firmelor pentru promovarea la export.

El a aratat ca, pana acum, banii pentru acest program se duceau doar catre un numar limitat de firme, care erau mereu aceleasi.

Orice document, fie ca e proiect de ordonanta de urgenta, de lege sau de hotarare de guvern, trebuie discutat in prealabil cu mediul de afaceri, ceea ce pana acum nu s-a intamplat”, a declarat, pentru ziarul BURSA, Mihai Ionescu, copresedinte al Consiliului de Export si presedinte al Asociatiei Nationale a Exportatorilor si Importatorilor din Romania.