Comisia Europeană lansează competițiile Capitala europeană și Pionierul verde al turismului

Comisia Europeană lansează ediția din 2024 a competiției Capitala europeană a turismului inteligent, precum și a competiției Pionierul verde european al turismului inteligent; invitând orașele să prezinte exemple de top de practici de turism inteligent și sustenabil în Europa.

Spre deosebire de edițiile anterioare, în acest an va exista un singur oraș câștigător al competiției Capitala europeană a turismului inteligent 2024. În plus, Pionierul verde european al turismului inteligent este acum succesorul competiției Destinații europene de excelență (EDEN).

Pentru a concura pentru titlurile din 2024, orașele trebuie să își demonstreze practicile turistice inovatoare și să depună candidaturile folosind un formular online. Candidaturile vor fi mai întâi evaluate de un grup de experți independenți. În a doua etapă, orașelor preselectate li se va cere să prezinte candidatura orașului lor în fața juriului european. Juriul european va selecta doi câștigători, „Capitala europeană a turismului inteligent 2024” și „Pionierul verde european al turismului inteligent 2024”, care vor fi anunțați în noiembrie – decembrie 2023.

Ambele competiții sunt deschise atât orașelor din UE, cât și țărilor din afara UE care participă la programele COSME și Piața unică.

Competiția Capitala europeană a turismului inteligent are un palmares de succese. Capitala europeană a turismului inteligent 2024 este cea de a cincea ediție a competiției. Pafos și Sevilla sunt capitalele anului 2023, Bordeaux și Valencia au fost selectate drept capitale ale anului 2022, Göteborg și Malaga capitale ale anului 2020, iar Helsinki și Lyon au câștigat competiția inaugurală și au deținut împreună titlurile din 2019.

European Green Pioneer of Smart Tourism – Green leads the way

Pionierul verde european al turismului inteligent este succesorul competiției Destinații europene de excelență (EDEN) care a fost introdusă pentru prima dată de Comisia Europeană în 2007 pentru a recompensa destinațiile turistice sustenabile netradiționale din Europa.

Competiția se bazează pe principiul promovării dezvoltării turismului sustenabil în destinații mai mici, care aduce valoare economiei, planetei și oamenilor. Titlul de Pionierul verde european al turismului inteligent 2024 îi va permite orașului câștigător să servească drept inspirație pentru alte destinații turistice din Europa, să-și îmbunătățească profilul orașului ca destinație turistică de calitate, atrăgând vizitatori și generând creștere economică într-un mod sustenabil.