Coldwell Banker: 2016 este cel mai bun an din istoria pietei rezidentiale

Cu un numar record de locuinte finalizate si o crestere a tranzactiilor, anul 2016 va fi cel mai bun an pentru piata rezidentiala locala, sustine un studiu realizat de compania de consultanta imobiliara Coldwell Banker.
Aproximativ 30.000 de locuinte vor fi finalizate in acest an in proiecte rezidentiale din Romania, un record pentru segmentul de profil. La nivel national s-au inregistrat cu circa 9% mai multe tranzactii imobiliare in primele noua luni ale acestui an, potrivit studiului citat de Mediafax. 
Numarul livrarilor de locuinte in Bucuresti si imprejurimi va atinge un nou record in acest an, fiind estimat la aproximativ 13.000, in crestere cu 20% fata de anul anterior. Cea mai mare pondere a acestora, de aproximativ 53%, este incadrata pe segmentul mass market, anul 2016 marcand si o majorare semnificativa numarului de proiecte care tintesc clasa de mijloc, la un procent de aproape 40%.
Adoptarea legii darii in plata si epuizare primului plafon disponibil pentru finantari prin Prima Casa a dus la o scadere a vanzarilor de locuinte noi, scadere care a fost recuperata apoi dupa suplimentarile fondurilor Prima Casa dar si dupa ce majoritatea institutiilor finantatoare au revenit la avansuri de 15% – 20% pentru un credit ipotecar.
Studiul realizat de Coldwell Banker Affiliates of Romania estimeaza un grad de absorbtie in acest an de peste 70% a locuintelor finalizate in 2016 in Bucuresti, restul urmand a fi absorbit de piata in cea mai mare parte in urmatoarele sase pana la noua luni, in functie de strategiile de business ale dezvoltatorilor si de conditiile macroeconomice. Datele Agentiei Nationale de Cadastru si Publicitate Imobiliara indica o majorare cu 8,6% a numarului de tranzactii incheiate la nivel national in primele noua luni ale acestui an, comparativ cu perioada similara din 2015.
Cele mai mari piete rezidentiale regionale din tara au fost in 2016 Cluj – Napoca, Constanta si Sibiu, cu peste 2.000 de unitati estimate spre livrare in fiecare din aceste zone, urmate indeaproape de Brasov, Iasi si Timisoara. Cele mai mari grade de absorbtie a noii oferte, de peste 90%, s-au inregistrat in Cluj – Napoca si Brasov potrivit studiului Residential Market 2016 Overview, procentul achizitiilor realizate prin finantare bancara fiind unul foarte redus, comparativ cu alte regiuni, precum Bucuresti.

Source: Imopedia/Media

EN RO