Certificatul verde de vaccinare va putea fi folosit si de catre romani

Imagine de Angelo Esslinger de la Pixabay

Certificatul verde de vaccinare, pregatit sa fie lansat pe 1 iulie la nivel european, va putea fi utilizat de la aceasta data si de catre romani pentru a calatori in spatiul comunitar.

Premierul Florin Citu a precizat ca a avut o serie de discutii cu reprezentantii institutiilor responsabile, iar sistemul va fi introdus si in Romania, astfel incat aplicatia de la nivel european va functiona si pentru romani de la 1 iulie 2021.

De ce este important: Certificatul digital privind COVID este o atestare a faptului ca o persoana: a) fie a fost vaccinata impotriva COVID-19;

b) fie s-a testat si are un rezultat negativ;

c) fie a avut COVID-19 si s-a vindecat.

Certificatul digital al UE privind COVID va fi acceptat in toate statele membre ale UE. El va permite ca unele restrictii aflate in vigoare in prezent sa fie ridicate in mod coordonat.

In timpul calatoriei, titularul certificatului digital al UE privind COVID ar trebui, in principiu, sa fie scutit de restrictiile privind libera circulatie: statele membre ar trebui sa se abtina sa ii impuna restrictii suplimentare de calatorie, cu exceptia cazului in care acestea sunt necesare si proportionale pentru protectia sanatatii publice.

Autoritatile nationale raspund de emiterea certificatului. Acesta ar putea fi emis, de exemplu, de centrele de testare sau de autoritatile sanitare sau direct prin intermediul unui portal de e-sanatate.  Versiunea electronica poate fi stocata pe un dispozitiv mobil. Va putea fi solicitata si o versiune tiparita. Ambele vor avea un cod QR care contine informatii esentiale, precum si un sigiliu digital, pentru a garanta autenticitatea certificatului.

Statele membre au convenit asupra unui design comun care poate fi utilizat pentru versiunile electronice si pe suport de hartie cu scopul de a facilita recunoasterea.

Conform datelor Comisiei Europene Romania este pregatita din punct de vedere tehnic sa se conecteze la portalul dedicat certificatului digital al UE privind COVID. Autoritatile vor lansa o platforma online securizata, dezvoltata de STS, de unde va putea fi descarcat certificatul.

EN RO