Cel mai mic muzeu din Republica Moldova se află la Vorniceni

La marginea satului Vorniceni, în raionul Strășeni, se află un muzeu rural  deosebit. Acest loc adăpostește o colecție de obiecte cu povești care dezvăluie viața și tradițiile comunității locale.

Vorniceni, a fost menționat pentru prima data în documentele din timpul domniei lui Alexandru cel Bun, fiind întemeiat de către un vornic al domnitorului, de unde vine și numele localității.

Vorniceni este satul de baștină al fondatoarei muzeului, Elena Lazarev. Antreprenoarea a hotărât să valorifice locul unde și-a petrecut copilăria, creând un muzeu cu accent pe tradiții.

Muzeul prezintă zestrea miresei, portul popular, tradițiile și obiceiurile locale.

Covoarele erau specifice acestei zone și erau întinse la picioarele mirilor când se cununau. Pe ele erau reprezentate trei cupe: una era a mirelui, una era a miresei și a treia – a lui Dumnezeu. În prezent covorul poate fi văzut la Muzeul de Etnografie și Istorie Naturală din Chișinău, unde va fi expus până pe 24 martie în cadrul Expoziției „Covorul dorului”.

Satul Vorniceni are un mare potențial turistic. În topul atracțiilor turistice se află Situl arheologic Hoarda de Aur, Biserica locală din lemn „Sf. Arhanghel Mihail şi Gavriil” din 1839, casa lui Ion Inculeț și altele.