Cel mai mare parc national din Europa ar putea fi deschis in Romania

Romania ar putea avea cel mai mare parc national din Europa, in zona muntilor Piatra Craiului, Fagaras, Leaota si Iezer-Papusa, ceea ce ar reprezenta un potential turistic imens, apreciaza ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Cristiana Pasca Palmer, dupa efectuarea unei vizite in acest areal alaturi de experti internationali si locali. 
Echipa ministerului a survolat aceste zone pentru vizualizarea efectelor taierilor ilegale si a celor de reconstructie ecologica, dar si pentru a observa, ceea ce este considerata cea mai mare zona de salbaticie din Europa.
Conform ministerului, cu o suprafata combinata de peste 200.000 ha, aceasta zona ar putea deveni o arie naturala protejata salbatica, la fel de emblematica pentru Europa, cum este Yellowstone pentru SUA sau Parcul National Serengeti pentru Africa.
La actiune au participat atat reprezentanti ai organizatiei neguvernamentale americane Environmental Investigation Agency (EIA), cat si specialisti locali care sustin aceasta idee.
Romania adaposteste cele mai valoroase ecosisteme din Europa pe nu mai putin de 1,6 milioane de ha (rezervatii stiintifice, rezervatii naturale, parcuri nationale, parcuri naturale, monumente ale naturii), la care se adauga Rezervatia Biosferei Delta Dunarii, cu cele 580.000 ha.
Ariile naturale protejate infiintate in tara noastra, inclusiv siturile Natura 2000 – arii naturale protejate de interes European – reprezinta 23% din suprafata tarii, iar din acest areal padurile reprezinta 45% din fondul forestier national. Parcurile nationale si naturale (fara Delta Dunarii) reprezinta doar 5% din suprafata Romaniei.

Source: Economica

EN RO