Castelul Corvinilor intra intr-o etapa noua de restaurare cu fonduri europene

Imagine de Mariana Anatoneag de la Pixabay

Finantarea cu fonduri europene a Castelului Corvinilor din Hunedoara se face prin Planul National de Redresare si Rezilienta, investitia fiind de aproximativ 20 mil. RON. Cu ajutorul noilor fonduri europene vor fi refacute picturile interioare si exterioare ale castelului.

Noua etapa de restaurare vizeaza frescele exterioare de pe Turnul Buzdugan care nu mai au acelasi colorit, Turnul vechi de Poarta si Turnul Pustiu, partea de subsol a Salii Cavalerilor, Bastionului Alb si Bucatariei nobiliare.

Totodata, se va inlocui si pardoseala din Sala Cavalelilor si se vor reface picturile de pe peretele Loggia Mathia.

Proiect include de asemenea refacerea podurilor de acces, crearea unui nou sistem de iluminat arhitectural si a unui nou sistem video in intreg castelul.

Accesul vizitatorilor este permis in aproape toate incaperile castelului desi procesul de reabilitare este in plina desfasurare.

Proiectul de reabilitare actual cu fonduri europene se ridica la aproape 5 mil. EUR.

Vor fi renovate Turnul pictat, Bucataria Garnizoanei, Loggia Matia, Parter Turn Tezaur, Bastionul de tortura, Turn flancare pod, Turnul nou de poarta, Scara spirala, Sala Cavalerilor si Sala Dietei, Turnul Capistrano, Ateliere (Locuinta sudica), Aripa Zolyomi, Turnul Pustiu, Zona intrarii in prima cetate, Turnul vechi de poarta, Bastionul alb, Aripa Bethlen, Bastionul Tobosarilor, Fantana, Capela, Groapa Ursilor, Bastionul munitiilor, Galeria suspendata si Turnul Nje Boisia.