AuReferinte.ro, un site care îi pune în legătura pe cei care au referințe cu cei care le caută

Proiectul AuReferinte.ro a fost lansat in iunie 2020 de catre George Butunoiu si Profit.ro.

Ideea e simpla: multi ar vrea sa obtina referinte despre cineva, la angajare sau in alte circumstante. Si nu doar angajatori care se intereseaza de detalii profesionale, ci si altii, despre oricine si orice altceva: despre un vecin, o cunostinta, un viitor partener de afaceri sau de distractie etc.

Acum cauti doar pe Internet, alte surse nu exista. Insa acolo, sub anonimat, oricine poate spune orice. Eu, ca head-hunter, de pilda, nu iau in calcul comentariile de pe Internet despre cineva, cand fac o recrutare. De fapt, cu cat sunt mai numeroase informatiile pe Internet, cu atat mai mare nevoia de clarificari, mai ales daca sunt contradictorii. Fiindca, daca vrei aceste informatii ca sa iei o decizie importanta, niste referinte de incredere despre cineva, direct de la sursa, pot face diferenta dintre ceva foarte bun si ceva foarte rau.

Acest site e alternativa la informatiile de pe Internet, singura solutie (deocamdata) de a afla cine iti poate da referinte relevante si credibile, fiindca vin de la cineva care il cunoaste personal pe cel in cauza. Practic, noi ii punem in legatura pe cei care au informatii cu cei care le cauta, fara sa stim care sunt aceste informatii. Si fara sa ne intereseze, de fapt. Noi am conceput acest proiect ca avand un rol civic, considerand ca aceia care au referinte relevante e bine sa le impartaseasca si altora care au nevoie de ele, cu buna credinta, pentru binele comunitatii.

Mecanismul e simplu, si foloseste doar informatii publice si din surse publice, nimic altceva: numele persoanei despre care cineva poate da referinte, linkuri de social media si eventual alte articole publice pe Internet despre acea persoana. Procedura e descrisa in detaliu chiar pe site: https://www.aureferinte.ro/cum-functioneaza.

Nicio referire si nicio informatie depsre cei care dau informatiile, nici pe site si nici in discutiile cu cei care solicita referintele! Asta deoarece unii dintre ei ar putea prefera o anumita discretie si selectivitate in oferirea lor, sa poata decide cui si cand sa dea aceste referinte.

Practic, aici intervine rolul AuReferinte.ro: joaca rolul de intermediar, directioneaza toate cererile catre cel care are referintele, si acesta decide daca si cui sa raspunda si cui nu, ce sa-i spuna si in ce formula si context. Acest serviciu de intermediere e gratuit.

Daca proiectul va avea succes, va fi extins, in aceeasi formula, si cu referinte despre organizatii (entitati juridice sau informale: firme, asociatii, grupuri, comunitati, cluburi etc.), nu doar despre persoane.

Pentru ca proiectul sa functioneze, e nevoie de implicarea civica a celor care au informatiile, sa ne scrie si sa ne spuna despre cine pot da aceste referinte, in deplina confidentialitate, dupa cum am spus, si fara sa ne spuna care sunt informatiile si referintele. Apoi noi le spunem cine le solicita si ii punem in legatura directa, daca doresc asta.

EN RO