Asociatia Romana de Balneologie considera ca sectorul turistic din Romania are nevoie de un Minister al Turismului

Imagine de Nico H. de la Pixabay

Asociatia Romana de Balneologie considera ca dezvoltarea turismului si in mod particular a sectorului Balnear necesita existenta unui Minister al Turismului care sa gestioneze in mod corespunzator acest domeniu si care sa fie un adevarat partener de dialog pentru structurile implicate in acest sens.

Formula unui Departament in cadrul Ministerului Economiei nu ajuta in mod real la promovarea si la buna gestionare a problemelor, fapt demonstrat de starea de lucruri din perioada anterioara.

Numarul angajatilor din turism si cei din domenii conexe ale acestui sector ne arata ca este vorba de unul dintre cei mai mari angajatori din UE atat in domeniul asistentei medicale balneare cat si a turismului – in special in regiunile in care industria este mai putin dezvoltata.

Romania poate dezvolta un turism balnear de calitate, cu cele aproximativ 8.500 de izvoare minerale si termale pe care le detine.

Patronatele din Turismul Balnear sustin ca Romania este cea mai bogata tara din Europa din punct de vedere al resursei balneare, detinand circa o treime din izvoarele minerale si termale ale Europei, insa numai 10% din izvoare sunt exploatate.

Asociatia Romana de Balneologie a organizat un grup de reflectie / lucru, invitand specialisti din toate statiunile balneare sa isi conjuge eforturile pentru a sustine demersul asociatiei pentru depasirea cu bine a crizei generate de infectia Covid 19 si pentru a gandi responsabil schimbarile sistemice pe care sectorul balnear le va avea de traversat.

In concluzie, transmitem principalele elemente pe care le credem argumentate prin activitatea gurpului de reflctie, avand urmatoarele propuneri:

  • Elaborarea unui program – axa de finantare dedicata Statiunilor Balneare prin care sa urmarim ca scop dezvoltarea acestora, investitii adecvate, echipamente moderne, fundamentarea utilizarii factorilor naturali prin cercetare stiintifica;
  • Rebranduirea turismului balnear cu elemente de fundamentare generate de cercetarea stiintifica, integrand un know-how modern si tintind cresterea competitivitatii economice;
  • Elaborarea unor norme si proceduri pentru a sustine siguranta epidemiologica a utilizarii factorilor naturali terapeutici;
  • Promovarea in context socio-economico-politic a conceptului Romania Balneara ca Proiect de TARA pentru dezvoltarea Turismului Balnear, mai ales in conexiune cu conceptul de Healthy-Ageing, pentru care Romania este cunoscuta pe plan international, mai ales prin brandul ANA ASLAN.
  • Promovarea Romaniei ca destinatie de turism balnear la manifestari interne si internationale, workshopuri, congrese, seminarii, forumuri etc.

Pentru a atinge parametri de performanta pe care Romania se poate inscrie pe acest sector este absolut necesar ca in structura urmatorului Guvern al Romaniei sa existe si un Minister al Turismului.