APT: Turismul are cel mai mic aport in cresterea nivelului de emisii de gaze cu efect de sera sau alti poluanti

Imagine de Rodrigo Salomón Cañas de la Pixabay

Conform unui comunicat de presa al organizatiei de profil APT, in contextul actual, in care reducerea impactului negativ al schimbarilor climatice este o provocare mondiala, industria turismului trebuie sa devina cea mai importanta cale de dezvoltare economica.

“Decidentii politici au obligatia de a constientiza ca, in comparatie cu alte domenii ale industriei, turismul are cel mai mic aport in cresterea nivelului de emisii de gaze cu efect de sera sau alti poluanti. Mai mult decat atat, eforturile operatorilor din domeniu se indreapta in sensul promovarii eficiente pe plan national si international a turismului prieten cu natura. Se propun cu preponderenta activitati de agrement ecologice, precum ciclism, calarie, agroturism, turism balneoclimateric, tiroliene, drumetii montane, trasee de caiac-canoe etc. In acelasi timp, realitatea impusa de pandemie a reorientat optiunile turistilor de la petrecerea vacantelor in zone aglomerate sau inchise catre descoperirea minunilor naturii care, prin impactul emotional pe care-l au, impun respect si ne indeamna la descoperirea destinatiilor de ecoturism, la conservarea resurselor naturale si a peisajului natural, a valorilor culturale sau a resurselor naturale din statiunile balneare, care sunt o adevarata oaza de sanatate si revigorare”, se mentioneaza in comunicat.

In viziunea APT, organizatia profesionala s-a constituit cu scopul principal de a deveni o voce unica si puternica a industriei ospitalitatii – poate cea mai afectata ramura a economiei de masurile de combatere a COVID-19.

APT este o platforma care reuneste cele mai importante 24 de entitati din turismul national: patronate, organizatii profesionale si asociatii de promovare si dezvoltare. S-a format pentru a actiona in sprijinul dezvoltarii turismului in Romania, prin modificari legislative privind debirocratizarea procesului de autorizare a activitatilor, acordarea voucherelor de vacanta, modificari legislative – Legea muncii si protectiei sociale, Codul fiscal, Legea turismului si legiferarea OMD.

Incepand din anul 1979, in fiecare an, pe 27 septembrie este sarbatorita Ziua Mondiala a Turismului. Data de 27 septembrie a fost aleasa de Organizatia Mondiala a Turismului, iar scopul este acela de a atrage atentia asupra importantei acestui sector de activitate in dezvoltarea durabila.