Agentiile de turism ofera reduceri de pana la 8% la pachetele de servicii pentru litoral

Pe fondul micsorarii preturilor pachetelor externe din cauza deprecierii euro fata de leu cu 10-15% dar si a vremii nefavorabile, se estimeaza ca 2005 va fi anul cu cel mai slab sezon din ultimii ani. Pentru a acoperii pierderea suferita din scaderea cererii pentru litoral, cu 40% mai mica fata de anul trecut, agentiile de turism ofera reduceri la pachetele de servicii de pana la 8%, reduceri pentru plata in avans si ofera si alte oferte speciale. Potrivit ANAT, in prezent gradul mediu de ocupare al unitatilor de cazare de pe litoral este de 50-60%. Printre motivele care au dus la scaderea numarului de turisti de pe litoral sunt vremea nefavorabila si comunicarea cu intarziere a tarifelor pentru sezonul estival, realizata in mod curent la inceputul fiecarui an, situatie care ingreuneaza vanzarea biletelor si de asemenea scumpirea tarifelor cu circa 10% fata de cele practicate in sezonul precedent. Presedintele Comisiei pentru Turism Intern a ANAT, Iulian Andrei, a declarat ca, in perioada urmatoare, agentiile de turism asteapta o crestere a cererii pachetelor turistice pentru litoral.

Varful acestui sezon va fi cuprins in perioada 20 iulie-20 august, dar tour-operatorii estimeaza ca luna septembrie va atrage mai multi turisti, datorita preturilor scazute si a prognozei meteo favorabile.

Si in statiunile montane se preconizeaza o crestere a numarului de turisti in luna august, conform declaratiei presedintelui ANTREC, Marilena Stoian. Din totalul turistilor care viziteaza zonele montane, 25% sunt straini. Turistii din Franta, Israel si Germania prefera manastirile din Neamt si Bucovina, zonele Sibiului si ale Brasovului, in timp ce turistii francezi prefera Delta Dunarii.
Source: Averea