Zilierii nu mai pot fi folositi in domeniul turismului

In ordonanta cu masurile fiscale de la sfarsitul anului trecut a fost strecurata si o limitare drastica a numarului de domenii in care pot fi folositi zilieri, de la 22 la 3, dintre acestea disparand sectorul turistic.
Hotelierii se plang ca aceasta masura va afecta grav industria si ca vor fi obligati sa angajeze personal suplimentar in restaurante, ceea ce va face ca tarifele aferente organizarii nuntilor in astfel de spatii sa fie mai mari, iar pretul unei mese pe litoral sa creasca de asemenea, din acest an.
Calin Ile, presedintele Federatiei Industriei Hoteliere din Romania (FIHR), a precizat ca in restaurantele din hoteluri era posibil, pana anul trecut, sa fie angajati ca zilieri barmani, ospatari si bucatari. Dar acum in turism nu mai ai voie sa faci asta, prin eliminarea sectorului din categoria zilieri, ci trebuie sa angajezi o astfel de persoana pe o perioada determinata de minimum trei luni, in conditiile in care, pana astazi, turismul a fost unul dintre domeniile in care se lucreaza foarte mult cu zilieri. Acum, se spera ca aceasta limitare sa fie din nou modificata, subiectul fiind discutat in prezent de ministerele Muncii, Finantelor si Mediului de Afaceri, dar fara a fi clar daca si turismul va fi reintrodus la categoria zilieri.
El adauga ca si pe litoral se lucra mult cu zilieri, mai ales in weekend-uri, cand crestea foarte mult numarul de turisti din statiuni. Limitarea domeniilor in care pot fi angajati zilieri, afirma Calin Ile, creste foarte mult costul fortei de munca si ar putea genera mai multa „economie neagra”.
In mod sigur, scumpirea fortei de munca se va regasi in pretul nuntilor si al mancarii din restaurantele de pe litoral, atentioneaza acesta.

Source: Profit