Wizz Air: raspuns la decizia irevocabila de anulare a ajutorului de stat acordat companiei de Aeroportul Timisoara

Pe data de 14 noiembrie, compania aeriana Carpatair a obtinut decizia irevocabila de anulare a ajutorului de stat acordat companiei Wizz Air de catre Aeroportul Timisoara, prin care operatorului aerian i se oferea un discount global de pana la 85%.
Operatorul Wizz Air considera ca aceasta hotarare a fost luata gresit de o instanta care nu are nicio competenta in judecarea si intelegea problemelor implicate si care a nu a urmat procedurile corecte in acest caz. Din punctul de vedere al legii, pe care Curtea de Apel din Pitesti a considerat oportun sa nu o ia in considerare, doar Comisia Europeana are competentele necesare pentru a decide in cazul presupusului ajutor de stat, au transmis oficialii Wizz Air printr-un comunicat.
In comunicat se mai precizeaza ca analiza detaliilor economice, ce nu a fost luata in considerare de instanta confirma faptul ca acordul incheiat intre Wizz Air si aeroportul din Timisoara este un acord autentic comercial, pe deplin compatibil cu Principiul Investitorului Privat, fiind confirmat si de profitabilitatea continua a aeroportului.
De asemenea, Wizz Air precizeaza ca a contribuit semnificativ la succesul aeroportului Timisoara din ultimii 4 ani, traficul de pasageri inregistrand o crestere de 300.000 de pasageri la peste 1 milion de pasageri in acest an, aproape toata aceasta crestere fiind atribuita pasagerilor Wizz Air.
Wizz Air considera ca singurul beneficiar cu adevarat al ajutorului de stat din Timisoara este de fapt compania Carpatair ce beneficiaza de taxe cu mult mai mici pentru transferul de pasageri, ce reprezinta 75% din traficul Carpatair prin Timisoara.
Decizia Curtii de Apel Pitesti confirma sentinta anterioara a Tribunalului Timis, prin care aceasta instanta a constatat caracterul de ajutor de stat ilegal al masurii de discount global pentru aeronavele de peste 70t MTOW acordat de Aeroportul International Timisoara Traian Vuia prin intermediul grilei de tarife publicata in publicatia de informare aeronautica din data de 26 august 2010 si a dispus anularea acestei masuri.
La data de 30 august 2011, Tribunalul Timis admisese cererea formulata de Carpatair, anuland masura ajutorului de stat acordat de Aeroportul Timisoara prin intermediul unor discounturi globale la taxele de aeroport de pana la 85%. 
Solutia Curtii de Apel Pitesti este prima decizie irevocabila pronuntata in sirul de procese deschis de Carpatair impotriva Aeroportului Timisoara pentru anularea ajutorului de stat acordat de acesta in diverse forme.

Source: Daily Business