Volumul lucrarilor de constructii a scazut cu 1,4% in octombrie, fata de septembrie

Volumul lucrarilor de constructii a scazut, ca serie bruta, cu 1,4% în luna octombrie, comparativ cu septembrie, si cu 1,5%, ca serie ajustata în în functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, potrivit ultimelor date publicate de Institutul National de Statistica.

Fata de luna corespunzatoare a anului precedent, volumul lucrarilor de constructii a scazut atât ca serie bruta, cât si ca serie ajustata, cu 0,3%, respectiv cu 0,6%.

În primele zece luni ale anului, volumul lucrarilor a crescut ca serie bruta cu 0,1%, iar ca serie ajustata cu 0,7%, fata de aceeasi perioada de anul trecut.

În octombrie 2011, scaderea volumului ca serie bruta a fost evidentiata la lucrarile de reparatii capitale (-22,8%) si la lucrarile de întretinere si reparatii curente (-10,5%). La lucrarile de constructii noi s-a evidentiat o crestere cu 7,7%. Pe obiecte de constructii, a avut loc o crestere la constructiile ingineresti cu 3,1%. La cladirile nerezidentiale s-a înregistrat o scadere cu 13,1%.

Pe elemente de structura, ca serie ajustata, s-a înregistrat o crestere la lucrarile de constructii noi (+5,6%). La lucrarile de întretinere si reparatii curente si la lucrarile de reparatii capitale s-au înregistrat scaderi cu 10,5%, respectiv cu 10,3%. Pe obiecte de constructii, volumul lucrarilor de constructii a crescut la constructiile ingineresti cu 1,4% si la cladirile rezidentiale 1,0%. Cladirile nerezidentiale au scazut cu 5,9%.

Comparativ cu octombrie 2010, pe elemente de structura, ca serie bruta, s-au înregistrat cresteri la lucrarile de constructii noi (+13,7%) si la lucrarile de reparatii capitale (+2,1%). La lucrarile de întretinere si reparatii curente s-a înregistrat o scadere cu 27,6%. La cladirile rezidentiale si la cladirile nerezidentiale s-au înregistrat cresteri cu 7,6%, respectiv cu 0,6%. La constructiile ingineresti, volumul lucrarilor de constructii a scazut cu 2,1%.

În ceea ce priveste volumul ca serie ajustata, pe elemente de structura s-au înregistrat cresteri la lucrarile de constructii noi (+12,9%) si la lucrarile de reparatii capitale (+7,6%). Lucrarile de întretinere si reparatii curente au scazut cu 26,3%. Pe obiecte de constructii, volumul lucrarilor de constructii a crescut la cladirile rezidentiale si la cladirile nerezidentiale cu 7,1%, respectiv cu 3,4%. La constructiile ingineresti s-a evidentiat o scadere cu 3,1%.

În primele zece luni ale anului, ca serie bruta, pe elemente de structura s-a înregistrat o crestere la lucrarile de reparatii capitale (+11,8%). La lucrarile de întretinere si reparatii curente si la lucrarile de constructii noi volumul lucrarilor de constructii a scazut cu 3,0%, respectiv cu 1,0%. Pe obiecte de constructii, volumul lucrarilor de constructii a crescut la cladirile nerezidentiale cu 9,6%. La cladirile rezidentiale si la constructiile ingineresti, volumul lucrarilor de constructii a scazut cu 12,2%, respectiv cu 0,3%.

În aceeasi perioada, dar ca serie ajustata, s-a evidentiat o scadere la lucrarile de întretinere si reparatii curente (-2,6%) si la lucrarile de constructii noi (-2,1%). La lucrarile de reparatii capitale s-a înregistrat o crestere cu 11,2%. Pe obiecte de constructii a avut loc o crestere la cladirile nerezidentiale (+10,6%). La cladirile rezidentiale si la constructiile ingineresti s-au înregistrat scaderi cu 10,3%, respectiv cu 1,3%.

Source: Flux Imobiliar