Vicepresedintele ANT apreciaza ca sezonul estival 2006 a fost unul bun

In pofida faptului ca nu exista inca o statistica definitiva, vicepresedintele Autoritatii Nationale pentru Turism, ANT, Livia Sima, apreciaza ca sezonul estival 2006 a fost unul bun fiind cu putin deasupra sezonului din 2005.

Insa, raman o serie de probleme cu care se confrunta inca litoralul romanesc, printre care calificarea personalului din structurile turistice, atitudinea autoritatilor locale si restrictiile pentru anumite tipuri de activitati turistice. Totodata, turismul a fost afectat si de catre disputa politica dintre primarul Constantei, Radu Mazare si Guvern.

Vicepresedintele ANT a precizat ca sezonul a fost salvat de catre agentii economici, care au contribuit cu bani proprii pentru promovarea litoralului ca destinatie de turism.

Faptul ca unitatile turistice de pe litoral folosesc salariati nepregatiti confera o slaba calitate serviciilor, aspect care a dus si in anii precedenti la numeroase reclamatii. Livia Sima a declarat ca a pregatit un pachet legislativ, in care problema salariatilor sezonieri sa fie rezolvata. Una dintre propuneri este aceea ca sezonierii calificati sa beneficieze de vechime in munca mai mare si sa fie intitiate cursuri de pregatire profesionala, care sa le dea dreptul la ajutor de somaj in perioadele de extra-sezon. O alta varianta este aceea de modificare a legii actuale, care da dreptul la somaj doar la implinirea a 12 luni lucrate intr-o perioada de 24 de luni, cu o perioada de activitate de 36 de luni.
Source: Wall-Street