Veniturile pe camera disponibila din industria hoteliera din Europa au scazut cu 19,2%

In perioada septembrie 2008 – septembrie 2009, veniturile pe camera disponibila din industria hoteliera din Europa au scazut cu 19,2%, pana la 58 EUR. Aceasta scadere fiind rezultatul unei micsorari de 12,3% a tarifului mediu pe camera, pana la 108 EUR, potrivit unui studiu realizat de compania STR Global, in colaborare cu firma de consultanta Deloitte.

Tarile est-europene ca Romania, Cehia, Slovacia, Rusia, Estonia, Letonia, Lituania au resimtit impactul cel mai puternic, fiecare raportand scaderi ale indicelui revPAR de peste 20% in moneda locala.

Alex Kyriakidis, Global Managing Partner, Tourism Hospitality & Leisure Deloitte, a declarat ca un impact negativ asupra performantelor operatorilor de profil din Europa au avut si cresterea ratei somajului, raspandirea virusului gripei AH1N1 si aprecierea monedei euro fata de alte monede.

Spania a suferit cel mai mare impact, din cauza unei scaderi importante a numarului de turisti provenind din principalele sale piete, Marea Britanie, Germania si Franta. Principalele orase spaniole, Barcelona si Madrid, au inregistrat o scadere a indicelui revPAR de 22,5%, respectiv de 30,5%.

Totodata, Spania se confrunta cu o competitie tot mai puternica din partea unor tari precum Turcia, Tunisia, Egipt si Maroc.

In Germania, Dusseldorf a inregistrat cea mai mare scadere a indicelui revPAR, de 33,3%, in timp ce Hamburg, Berlin, Frankfurt si Koln au asistat la scaderi mai putin severe.

Hotelurile din Marea Britanie s-au metinut pe o panta descendenta pe aproape tot parcursul anului. In anul incheiat in luna septembrie, operatorii din Londra au raportat o scadere de 7,6% a veniturilor pe camera disponibila, insa acestia inregistreaza in continuare cea mai mare rata de ocupare din Europa, 79,8%.

In Praga, veniturile pe camera disponibila in anul incheiat in septembrie au scazut cu 26,4%.

In Moscova rata de ocupare a hotelurilor a scazut pana la 57,8%, iar tariful mediu pe camera a scazut cu aproximativ 60 USD, ceea ce a dus la reducerea cu 30,5% a indicelui revPAR, cel mai slab rezultat inregistrat in afara zonei euro.

Source: Daily Business