Veniturile din industria hoteliera au fost de peste 5,5 mld. RON, in 2018

Veniturile totale ale firmelor din domeniul hotelier au fost de peste 5,5 mld. RON in anul 2018, in crestere cu 10% fata de anul anterior si cu 18% in raport cu 2016, cand companiile de profil au raportat venituri de 4,66 mld. RON.
Marja de profit a companiilor din domeniul hotelier a inregistrat o crestere spectaculoasa, de la 6,3% in anul 2016 la peste 15% in 2018.
Evolutia pietei hoteliere la nivel de venituri – avans de 10% in 2018 comparativ cu anul precedent – este in linie cu cresterile macro raportate de acest sector de activitate: ponderea turismului in Produsul Intern Brut (PIB) a crescut de la 1,5% la aproximativ 2,6%, sosirile inregistrate in structurile de primire turistica in anul 2018 au insumat 12,8 milioane, in crestere cu 6,3% fata de anul 2017, iar innoptarile, in numar de 28,4 milioane, au avansat cu 5,7%, potrivit datelor Institutului National de Statistica.
In acelasi timp, piata hoteliera din Romania ramane una dintre cele mai atractive piete din regiune in ceea ce priveste sectorul de tranzactii si investitii. Avansul pietei hoteliere are la baza cresterea constanta a capacitatii de cazare a hotelurilor din marile orase, introducerea voucherelor de vacanta, cresterea tarifelor si a gradului de ocupare pentru hotelurile din tara, a declarat Adrian Dragomir, CEO Termene.ro.
Analiza Termene.ro scoate in evidenta si o serie de lucruri inedite, precum faptul ca aproape jumatate din cota de piata a industriei hoteliere din Romania este detinuta de companiile infiintate in urma cu mai bine de 24 de ani.
Cele mai profitabile hoteluri sunt cele de la Marea Neagra si de pe Valea Prahovei
Daca restrangem analiza la nivelul judetelor de top din turismul romanesc, cu cele mai multe locuri de cazare, expertii Termene.ro observa ca firmele care detin hoteluri in judetul Constanta au cea mai mare marja de profit (o medie de aproximativ 22%), pe locul doi clasandu-se companiile din judetele Valcea si Prahova, cu 19%. La polul opus, dintre judetele de top, companiile din judetul Bihor au cea mai mica profitabilitate, 9%, pe cand cele din Municipiul Bucuresti au o marja de profit de 14%.

Source: Profit