UE: pasagerii zborurilor aeriene intarziate au drepturi la compensatii banesti

Curtea de Justitie a Uniunii Europene, CJUE a decis ca pasagerii zborurilor intarziate pot fi asimilati pasagerilor zborurilor anulate in ceea ce priveste dreptul la compensatie. Astfel ca, acestia pot solicita o compensatie in suma fixa, daca intarzierea este de 3 ore sau mai mult, dar numai in cazul in care intarzierea nu este cauzata de imprejurari extraordinare.
Decizia Curtii a fost luata in urma solicitarilor venite din partea a doua instante – Amtsgericht Koln si High Court of Justice – care au dorit sa obtina precizari cu privire la intelesul Hotararii Sturgeon.
Daca zborul este anulat, compensatiile sunt cuprinse intre 250 si 600 EUR.
Totodata, CJUE a amintit ca principiul egalitatii de tratament impune ca pasagerii zborurilor intarziate sa fie considerati ca fiind intr-o situatie comparabila cu pasagerii zborurilor anulate in ultimul minut in ceea ce priveste aplicarea dreptului lor la compensatie, intrucat acesti pasageri suporta o neplacere similara, si anume o pierdere de timp.
Examinand solicitarile companiilor aeriene in cauza, care au urmarit limitarea in timp a efectelor hotararii pronuntate, Curtea a considerat ca dreptul Uniunii nu poate fi invocat ca temei pentru cererile de compensatie ale pasagerilor privind zboruri care au intarziat anterior datei pronuntarii prezentei hotarari, cu exceptia pasagerilor care, la data pronuntarii acestei hotarari, introdusesera deja o actiune in vederea obtinerii unei compensatii. In aceasta privinta, Curtea raspunde ca nu este necesar sa fie limitate in timp efectele prezentei hotarari, a precizat CJUE. 

Source: Curierul National