Turoperatori sustin ca ordonanta de garantare a pachetelor turistice nu rezolva problema

Ordonanta prin care Ministerul Turismului a transpus directiva europeana privind pachetele turistice nu rezolva problema garantarii, au precizat marii turoperatori romani. Acestia sustin ca actul normativ a aparut mult prea tarziu, netinand cont de niciun amendament al industriei, si ca nu are in spate mecanisme care sa-l poate face functional, motiv pentru care risca sa fie „amendat” de Comisia Europeana, institutie pe care Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism, ANAT, a sesizat-o deja. 
Touroperatorii sustin ca banii turistilor nu vor fi garantati cu adevarat nici dupa ce Guvernul a aprobat printr-o ordonanta directiva europeana privind vanzarea pachetelor turistice, care obliga statele sa asigure integral banii platiti in avans de turisti si care trebuia implementata de la 1 iulie. 
Desi Ministerul Turismului asigura ca a tinut cont de opinia industriei de profil, turoperatorii spun ca actul normativ a fost elaborat fara sa se tina cont de absolut niciun amendament al industriei.
Dragos Anastasiu de la TUI Travel Center, a declarat ca directiva trebuia transpusa la 1 ianuarie 2018 si aplicata de la 1 iulie anul acesta. Prin urmare ,Romania si, implicit, Ministerul Turismului, nu aveau alternativa si erau obligate sa faca acest demers.
Dragos Anastasiu afirma ca, in pofida faptului ca Romania putea transpune copy-paste textul noii directive europene, autoritatile „au reusit sa-l adapteze mioritic” facandu-l, pe alocuri, incompatibil cu sensul textului original. Astfel, transferarea responsabilitatii din partea organizatorilor din afara granitei Romaniei (dar din UE) catre comerciantii romani, in forma decisa de guvernul Romaniei, este nu doar inutila, ci si ilegala, spune omul de afaceri. "Prin urmare, ma astept ca Romania sa intre in curand in exact acea procedura de infringement de care a incercat sa scape in ultima secunda”, a precizat Dragos Anastasiu.
A doua mare problema a transpunerii directivei europene este, in opinia omului de afaceri, faptul ca, odata cu ea, a fost abrogat mecanismul de garantare impus tot de guvernul Romaniei in urma cu 7-8 luni, si anume fondul de garantare. Iar asta s-a intamplat in conditiile in care nu exista, deocamdata, pe piata un alt mecansim adaptat noilor cerinte, si anume de rambursare integrala a banilor platiti in avans de turisti la agentii in caz de insolventa. 
El sustine ca Ministerul Turismului creeaza asteptari false, si anume ca toate serviciile agentiilor de turism vor fi „garantate” 100%. In realitate, chiar si plecand de la premisa ca va exista un mecanism care sa asigure 100%, acest lucru se refera strict la acele servicii care cuprind macar doua elemente (cazare/mancare si transport, de exemplu) si nicidecum elemente individuale (cazare/mancare), care reprezinta majoritatea serviciilor oferite de agentii in intreaga lume.
Alin Burcea crede, la randul sau, ca ordonanta avansata de Trif nu rezolva nimic, ba chiar strica si ce construise predecesorul sau, Mircea Dobre, fost ministru al Turismului.
ANAT si Dobre lucrasera la un proiect de ordonanta care a fost gata in decembrie 2017, prin care garantarea banilor turistilor era asigurata dintr-un fond gestionat de FNGCIMM, adica de stat, singurul organism care are o oarecare experienta in gestionarea de fonduri.
In ianuarie 2018, explica Burcea, noul ministru de Finante, Eugen Teodorovici, nu a mai dorit ca statul sa gestioneze garantiile agentiilor.

Source: Profit