Turismul rural si regional vor beneficia in urmatorii 7 ani de fonduri europene de aproximativ 500 milioane EUR

Turismul rural si regional romanesc vor beneficia in urmatorii 7 ani de fonduri europene de aproximativ 500 milioane EUR prin intermediul Fondului European de Dezvoltare Regionala la care se vor adauga 87 milioane EUR din fonduri nationale, a declarat purtatorul de cuvant al Autoritatii Nationale pentru Turism, ANT, Noemi Hagan.

Fondurile vor putea fi atrase direct si de catre operatorii din turismul balnear prin intermediul proiectelor de investitii pentru cresterea calitatii serviciilor de cazare, achizitionarea de aparatura medicala si tratament, servicii de agrement turistic.

Sumele alocate dezvoltarii turismului regional si local sunt incluse in 2 programe operationale sectoriale pentru perioada 2007-2013, care cuprind masurile ce urmeaza sa fie finantate si bugetele alocate acestora. Primul program, destinat turismului regional si local, vizeaza valorificarea resurselor turistice existente si a celor neintroduse inca in circuitul turistic, crearea de noi locuri de munca, cresterea veniturilor din activitati turistice si crearea de noi surse de venit in zone izolate cu potential turistic.

Al doilea program este destinat cresterii competitivitatii economice in turism, in vederea reducerii decalajelor fata de productivitatea medie europeana. Bugetul total al acestui program pentru perioada 2007-2013 este de aproximativ 131,76 milioane EUR, din care 112 milioane EUR provenite de la Uniunea Europeana prin intermediul Fondului European de Dezvoltare Regionala si 19,76 milioane EUR fonduri nationale publice.
Source: Bizcity