Turismul european isi revine de pe urma crizei economice

In primul semestru al anului 2013, turismul international a crescut cu 5% si a inregistrat cea mai mare crestere in Europa Centrala si de Est – 9% si in Europa Mediteraneana – 6%.
Europa ramane destinatia de vacanta preferata de catre turistii din toata lumea. Spania a fost cea mai aleasa destinatie turistica in primele sapte luni din 2013, urmata de Italia, Franta, Austria, Germania, Grecia si Marea Britanie. Cu toate acestea, cateva tari, precum Lituania, Slovacia si Letonia, au inregistrat cresteri substantiale in domeniul turismului.
Zeci de mii de locuri de munca sunt disponibile in Europa in sectorul turistic, la care ar putea spera o parte dintre cei 26 de milioane de someri din intreaga Uniune Europeana. Cu toate acestea, desi companiile din sectorul turistic sunt dispuse sa faca angajari, adesea este dificil pentru manageri sa gaseasca oamenii potriviti pentru anumite caracteristici ale locului de munca si ale companiilor in care activeaza. Pentru a stimula ocuparea fortei de munca si mobilitatea in domeniul turismului, Comisia Europeana a pus in aplicare proiectul EURES, primul portal de job-uri pan-european care ofera, in prezent, multe oportunitati de angajare in sectorul turistic.
Spania a inregistrat in perioada ianuarie – iulie 2013 o crestere de 4% a numarului de turisti, inregistrand 34 de milioane de vizitatori, iar Grecia turismul a crescut cu 9,2% in primele sapte luni ale anului.
Malta si Portugalia au inregistrat cresteri semnificative a numarului de turisti in perioada analizata de 10% si, respectiv 8%.
Marea Britanie a cunoscut o crestere a numarului de turisti cu 4% ca urmare a desfasurarii Jocurilor Olimpice de vara din 2012.
Franta a profitat de cresterea numarului de turisti internationali, care au reusit sa compenseze scaderea numarului de turisti locali in 2013.
Slovacia a inregistrat o crestere de 20% a numarului de turisti, urmata de Letonia cu 11% si Lituania cu 9%.
Croatia a inregistrat o crestere cu 5,4% in perioada analizata.
Un exemplu negativ este Cipru, unde turismul a scazut, in perioada ianuarie-iulie, cu 5,8%, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut.
Aceste date, furnizate de catre Organizatia Mondiala a Turismului, confirma trendul pozitiv pe care se afla sectorul turistic in cadrul celor mai vizitate regiuni ale lumii.
Pentru a exploata imensul potential turistic european, Comisia Europeana intentioneaza sa simplifice si sa imbunatateasca procedurile de obtinere a vizelor pentru cetatenii tarilor aflate in curs de dezvoltare, precum Rusia sau China, incercand, totodata, sa mentina la parametri optimi gradul de securitate pentru cetatenii europeni.

Source: Romania Libera