Turismul balnear nu este suficient promovat in strainatate

Romania detine aproximativ 1.300 de resurse de ape minerale, care reprezinta aproximativ 30% din totalul apelor din Europa, cu toate acestea turismul balnear romanesc nu este prea cunoscut in Europa deoarece nu exista promovare si nu sunt realizate investitiile necesare pentru a atrage turistii.

Printre principalele probleme ale turismului balnear se numara lipsa promovarii in cataloagele internationale de turism, numarul mare de turisti romani veniti cu bilete subventionate, vechimea hotelurilor si a bazelor de tratament.

Purtatorul de cuvant al Asociatiei Nationale a Agentiilor din Turism, ANAT, Traian Badulescu, a declarat ca, in prezent, turismul balnear este pagubos deoarece majoritatea turistilor ajung in statiuni prin intermediul sindicatelor sau al caselor de pensii.

Recent, ministrul Turismului, Ovidiu Silaghi, a declarat ca statiunile balneare din Romania vor intra, din toamna acestui an, intr-un program de modernizare care va necesita aproximativ 380 milioane EUR.

Operatorii economici estimeaza ca in acest an numarul turistilor care vor vizita staiunile balneare va creste cu 10-15% fata de anul trecut, la aproximativ 825.000 turisti, dintre care 15% vor fi turisti straini iar restul turisti romani.

Cele mai cautate statiuni balneare sunt Baile Felix, Baile Herculane, Covasna si Vatra Dornei iar persoanele care aleg aceste statiuni sunt muncitorii si pensionarii, care au nevoie de tratament.

In acest an hotelierii din statiunile balneoclimaterice au scazut tarifele, fapt ce a dus la cresterea numarului de turisti straini, in comparatie cu primele 3 luni ale anului trecut.

De asemenea, turismul de prevenire este din ce in ce mai cautat, si este dedicat persoanelor care doresc sa-si mentina starea de sanatate. Strainii platesc oricat pentru prevenire, deoarece, daca se imbolnavesc, ei isi pierd sursa de venituri, a declarat Traian Badulescu.
Source: Jurnalul National