Turismul balnear necesita investitii publice

Turimul balnear, sectorul cu cel mai mare potential de nisa din Europa, este subfinantat in Romania. Nicu Radulescu, presedintele Organizatiei Patronale a Turismului Balnear din Romania, OPTBR, apreciaza ca, desi se deruleaza investitii in segmentul balneo, acestea sunt de mica amploare, intrucat investitorii trebuie sa obtina a serie de autorizatii de mediu si nu numai, demararea unei afaceri in zonele cu potential devenind foarte costisitoare. De aceea, parteneriatele public-private sunt considerate solutia necesara pentru dezvoltarea acestui sector turistic. Un avantaj al turismului balnear il reprezinta faptul ca nu este afectat de sezonalitate, fiind disponibil 12 luni pe an.

In ultimii ani, investitiile pentru dezvoltarea statiunilor balneare s-au cifrat la peste 100 milioane EUR dar suma este considerata insuficienta fata de necesar. Investitiile au vizat statiuni cunoscute precum, Govora, Sovata, Baile Herculane, Felix, Moneasa, Hebe, Vatra Dornei, Slanic-Prahova sau Eforie dar numai doua, Baile Felix si Eforie, au fost modernizate la nivelul standardelor internationale.

Totodata, investitiile s-au axat pe infrastructura mare, hoteluri, restaurante, baze de tratament dar si pe modernizari sau achizitii noi de aparatura si echipamente, precum si pe formarea personalului.

Cifra de afaceri a sectorului balnear creste anual cu 10%. In ciuda faptului ca investitiile in infrastructura turismului balnear sunt sporadice, acesta a adus in 2005 venituri de aproximativ 90-100 milioane EUR investitorilor privati. In momentul de fata, ponderea cazarii reprezinta aproximativ 50% din pachetul de servicii, alimentatia publica 40% iar serviciile de tratament doar 10%.

Potrivit OPTBR, numarul turistilor care au vizitat statiunile balneare in 2005 s-a ridicat la circa 800.000.

Totodata, raportul Consiliului Mondial pentru Turism si Calatorii, WTTC, despre sectorul balnearul romanesc, publicat in 2006 mentioneaza ca in Romania exista exista intre 2.500 si 8.500 de locatii termale care se adreseaza turismului intern, reprezentand o treime din izvoarele minerale si termale ale Europei.
Source: Curierul National