Traficul aerian de linie regulata a crescut cu peste 20% in primele sapte luni din 2007

Cresterea numarului de curse operate de companiile aeriene si aparitia unor noi jucatori in transportul aerian de linie regulata au majorat cu 21% piata aeriana in primele sapte luni din 2007, pana la 213 milioane EUR, potrivit datelor IATA Romania. Evolutia vanzarilor este in ritm cu estimarile, pentru 2007 fiind prevazut un nivel al vanzarilor companiilor aeriene contorizate de IATA de peste 360 milioane EUR, fata de 305 milioane EUR in 2006.

IATA contorizeaza valoarea vanzarilor prin sistemul BSP, Billing Stellement Plan, prin care se realizeaza peste 80% din vanzarile de bilete ale liniilor aeriene.

Exista linii aeriene participante in BSP Romania care, desi nu opereaza aici, dau drept de vanzare a biletelor prin agentiile acreditate IATA, precizeaza Anca Apahidean, contry manager al IATA Romania. In Romania opereaza in prezent 27 de linii aeriene membre IATA si 45 de linii aeriene participante in BSP.

In anul 2007 au intrat noi companii precum Cyprus Airways, Singapore Airlines si Air Mauritius, care vor fi urmate in curand de Malaysian Airlines si Air Baltic. Numarul liniilor aeriene care vor sa intre pe piata romaneasca este in continua crestere, in medie cu 7 linii aeriene IATA pe an. Dintre operatorii mentionati, numai Cyprus Airways opereaza zboruri din Bucuresti, a spus Anca Apahidean.

Principalele companii de pe piata aeriana din Romania sunt Tarom, Carpatair, Air France, Alitalia, Austrian Airlines, British Airways, Lufthansa, Malev, KLM si Czech Airlines, care au asigurat 82,6% din vanzari in primele sapte luni din 2007.

Tarom, principala companie de pe piata, a inregistrat in primul semestru din 2007 o crestere a traficului de 27%, majorandu-si estimarile pentru acest an pana la 1,8 milioane de pasageri transportati. La cresterea inregistrata au contribuit in special zborurile catre Spania si Italia.

Cel de-al doilea operator aerian ca marime, Carpatair, a transportat 252.500 de pasageri in primul semestru din 2007, inregistrand astfel o crestere de 21,5%, in timp ce veniturile companiei au crescut cu 27%, peste media pietei.

In general, gradul de incarcare inregistrat de companiile aeriene pe cursele operate pe piata locala este superior mediei la nivel international. Astfel, Lufthansa a avut anul trecut in Romania un grad mediu de ocupare de 80% pe cursele intre Romania si Germania, in conditiile in care, la nivel international, gradul de ocupare a fost de 78,6%, potrivit Association of European Airlines.

Veniturile Malev au cunoscut in prima parte a anului 2007 o crestere de 30% pe piata locala, datorita cresterii frecventei pe ambele rute operate din Romania, Bucuresti-Budapesta si Targu Mures-Budapesta.

Austrian Airlines a inregistrat in primele cinci luni din 2007 o crestere de 26,5% a numarului de pasageri fata de aceeasi perioada a anului trecut si venituri mai mari cu 20%.

Pentru intreg anul 2007 este estimat un numar de 3,8 milioane de pasageri transportati pe rutele in si dinspre Romania de catre operatorii aerieni de linie regulata, cu 8,4% mai mult fata de anul trecut, potrivit estimarilor IATA. Dupa primele sase luni din 2007, numarul documentelor de transport vandute prin BSP Romania a crescut cu 28%, pana la 570.914 bilete.

Astfel, desi se speculeaza o posibila concurenta din partea companiilor low-cost, cifrele arata cresteri ale companiilor de linie regulata.

Source: Ziarul Financiar