Tot mai multi proprietari de restaurante aduc personal din afara tarilor UE

Numarul angajatilor din afara UE in restaurantele romanesti, printre care nepalezi, filipinezi sau etiopieni, va depasi 10.000 in cel mult 1 an, fata de aproximativ 500 in prezent, estimeaza Daniel Mischie, CEO al grupului City Grill.
Aducerea lucratorilor straini este vazuta ca singura solutie pentru proprietarii de restaurante de a acoperi deficitul tot mai mare de forta de munca.
In conditiile in care tot mai multi romani pleaca sa lucreze in strainatate, iar din alte tari UE nu prea se inghesuie nimeni sa vina si sa lucreze in restaurantele si barurile din Romania, miza este atragerea de personal din afara Uniunii Europene.
Directorul City Grill spune ca lantul pe care il conduce a angajat deja 6 nepalezi si se pregateste sa mai aduca alte cateva zeci de persoane, lantul hotelier Phoenicia a adus 30 de etiopieni, restaurantul Osho din Bucuresti are in jur de 30 de angajati din Nepal, iar la restaurantele din Therme se lucreaza cu nepalezi si cu filipinezi.
Daniel Mischie apreciaza ca problemele de forta de munca cu care se confrunta Romania nu pot fi acoperite altfel, cand natalitatea este negativa, decat prin importul de personal. Din pacate, adauga el, Guvernul ii obliga pe angajatori sa le plateasca cetatenilor straini salariul mediu pe economie, ceea ce duce la un tratament defavorizant pentru angajatul roman.

Source: Profit