Terenuri de zeci de milioane de euro au fost cumparate in plina criza. Lanturile de hipermarketuri, magazinele de bricolaj si dezvoltatorii de birouri sau de malluri au fost cei mai activi clienti.
Afla din slideurile urmatoare care au fost cele mai mari tranzactii cu terenuri incheiate pe timp de criza.
2008: Trei terenuri, 268 mil. euro
Doua mari tranzactii cu terenuri au avut loc in 2008, inainte de momentul Lehman Brothers, cand criza a devenit o certitudine si pe plan local, potrivit datelor furnizate de compania de consultanta imobiliara DTZ Echinox.
Prima a fost incheiata de Immofinanz (la acea vreme denumit Immoeast), cel mai mare investitor imobiliar din Romania, care a platit circa 200 de milioane de euro pentru portofoliul companiei Longbridge, format din terenurile fostelor fabrici Rocar (foto), in zona Piata Progresul si Ventilatorul (zona Razoare).
Cele doua terenuri totalizeaza o suprafata de 300.000 mp, iar austriecii de la Immofinanz planuiau sa dezvolte pe ele mii de apartamente.
Tot in 2008, dar inainte de inceputul oficial al crizei, dezvoltatorul grec Raptis Kavouras a cumparat 1,6 hectare de teren din Satul Francez de la omul de afaceri Costica Constanda, valoarea tranzactiei ridicandu-se la 68 de milioane de euro.
Dezvoltatorul intentiona sa dezvolte pe terenul cumparat un complex de locuinte de lux si o galerie comerciala, potrivit casei de avocatura Tuca, Zbarcea si Asociatii, care a intermediat tranzactia.
2009: Patru terenuri, 53 mil. euro
Achiziile de terenuri au scazut ca valoare in 2009, primul an oficial al crizei pe piata locala. Doar doua tranzactii au fost incheiate in 2009, totalizand 53 de milioane de euro, potrivit datelor DTZ Echinox.
Belgienii de la BelRom au cumparat in Ramnicu Valcea un teren de 225.000 mp pentru care au platit circa 23 de milioane de euro, tranzactia fiind asistata de casa de avocatura Voicu & Filipescu. Terenul, pe care era amplasata unitatea de productie Carpatina, apartinea omului de afaceri Viorel Catarama (foto), proprietarul Elvila.
O alta tranzactie a fost incheiata de Liebrecht & wooD, dezvoltatorul proiectului Fashion House Outlet din vestul Bucurestiului, care a cumparat trei terenuri in trei locatii diferite, pentru 30 de milioane de euro. Cele trei terenuri cumparate de belgieni in Bucuresti totalizeaza 600.000 mp.
2010: Opt terenuri, peste 90 mil. euro
2010 a fost anul in care mai multi jucatori au iesit la cumparaturi pe piata terenurilor: unii pentru ca si-au reluat planurile de extindere, iar altii pentru ca au vrut sa profite de preturile scazute si de flexibilitatea proprietarilor presati sa vanda.
In total, in 2010 au fost cumparate opt terenuri, dintre care trei in Bucuresti, valoarea totala a tranzactiilor depasind 90 de milioane de euro, conform DTZ Echinox.
Ca suprafata, cea mai mare tranzactie a fost incheiata de Auchan si belgienii de la K&S, care au platit 30 de milioane de euro pentru terenul de 120.000 mp din Craiova, reprezentand fosta platforma a fabricii Electroputere. Pe acest teren, a fost inaugurat anul trecut centrul comercial Electroputere Parc (foto).
Ca valoare, cea mai mare achizitie a fost realizata de Interprime Properties, divizia de proprietati a Inter Ikea Group, care a cumparat terenul de 5,1 hectare diin zona Timpuri Noi pentru 34,6 milioane de euro cu TVA inclus.
O singura tranzactie a fost incheiata in 2010 cu scopul dezvoltarii de birouri. Dezvoltatorul Portland Trust a platit 10 milioane de euro omului de afaceri Gigi Becali, pentru un teren 1,5 hectare amplasat la intersectia dintre bulevardul Barbu Vacarescu si soseaua Pipera, tranzactia fiind consiliata de The Advisers/Knight Frank.
Pe acest teren, Portland Trust planuieste sa inceapa curand constructia unei cladiri “verzi” de birouri, cu o suprafata de 35.000 mp.
Tot in 2010, Cora a cumparat doua terenuri, unul in Brasov (platforma Hidromecanica) si unul in Bacau (platforma Asco), cu suprafete de 39.000 mp si 34.000 mp, pe care a platit 12,7 milioane de euro, respectiv 8,8 milioane de euro.
Alti retaileri care au cumparat terenuri in 2010 au mai fost: Kaufland, in Drobeta Turnu Severin (2,6 milioane de euro), Lidl, in Focsani (860.000 euro) si Dedeman, in Bucuresti (9 milioane de euro pentru platforma Laromet), in ultima tranzactie, vanzatorul fiind AFI Europe.
2011: Zece terenuri, peste 80 mil. euro
Anul trecut, lanturile de hipermarketuri si operatorii de magazine DIY au fost principalii cumparatori de terenuri. In total, au fost tranzactionate peste zece terenuri, dintre care sase se afla in Bucuresti, valoarea totala a achizitiilor depasind 80 de milioane de euro.
Cea mai mare tranzactie a fost incheiata de Auchan, care a platit 20 de milioane de euro pentru fosta platforma Tricodava, din cartierul bucurestean Drumul Taberei, cu o suprafata de 26.600 mp.
Auchan a mai cumparat anul trecut si terenul fabricii Grand Metal din zona Crangasi-Giulesti. Pentru terenul de 15.600 mp amplasat in apropiere de Lacul Morii, Auchan a platit 6,5 milioane de euro.
Tot anul trecut, Interprime Properties, parte a grupului Inter IKEA, a platit circa 12 milioane de euro pentru un teren de 19.000 mp amplasat in apropiere de Pasajul Basarab, pe care planuieste sa construiasca o cladire de birouri. Vanzarea terenului a fost intermediata de compania Colliers.
Dedeman a cumparat in 2011 doua terenuri, unul in Constanta (35.000 mp) pe care a platit 6 milioane de euro, si altul in Bistrita (aproape 20.000 mp), pentru 1,6 milioane de euro. Vanzarea terenului din Constanta a fost asistata tot de Colliers.
Alti retaileri care au cumparat terenuri in 2011 au fost Cora (in apropiere de Autogara Rahova), valoarea tranzactiei nefiind facuta publica si Kaufland, care a platit 10 milioane de euro pentru un teren de 20.000 mp din Berceni (fosta platforma Romprim).
Colliers a mai intermediat anul trecut vanzarea unui teren din zona Piata Victoriei (strada Sfintii Voievozi), cu o suprafata de 2.400 mp, valoarea tranzactiei ridicandu-se la 2,2 milioane de euro.
Alte doua tranzactii incheiate in 2011 au fost reprezentate de vanzarea terenului din Theodor Pallady, pentru care Chimopar a incasat 18 milioane de euro si vanzarea unui teren din Bacau (o parte din fabrica de piulite Subex) catre Alpha Property Development pentru 4,5 milioane de euro.
2012: O singura tranzactie, dar previziuni optimiste
In primele trei luni din acest an a fost anuntata o singura tranzactie pe piata terenurilor. Canadienii de la Benevo Capital, cunoscuti pe piata locala pentru achizitia speculativa de apartamente noi, au platit 23 de milioane de euro pentru fosta platforma a fabricii Vulcan (77.000 mp), din cartierul Sebastian, pe care vor sa dezvolte un parc de retail.
“In 2011 am observat un apetit crescut pentru achizitii de terenuri, comparativ cu 2010. Acest lucru s-a datorat perspectivelor de imbunatatire ale conditiilor economice de la sfarsitul lui 2010 – inceputul lui 2011, precum si preturilor la terenuri, devenite mult mai atractive.
Pentru 2012, ne asteptam la o activitate de tranzactionare pe piata de terenuri comparabila cu cea din 2011, fara evolutii spectaculoase ale preturilor sau cererii”, a explicat Sinziana Oprea, associate in cadrul departamentului de terenuri al Colliers.
Source: Flux Imobiliar