Tarom estimeaza o crestere de 21% a pasagerilor transportati, in 2010

Pentru acest an, compania aeriana Tarom estimeaza o crestere de 21% a numarului de pasageri transportati, pana la 2,14 milioane si un grad de incarcare de peste 60%.

Directorul general al companiei, Ruxandra Brutaru, a declarat ca anul trecut compania a reusit sa reduca costurile materiilor prime si materialelor cu 42% la nivel operational, totalul cheltuielilor cu 17% si sa scada datoriile companiei cu 19%, achitandu-se totodata si obligatiile catre bugetul de stat.

Potrivit Tarom, compania nu are restante la bugetul de stat la 31 decembrie 2009, iar angajamentele pe termen lung ale companiei de natura creditelor externe au scazut in euro cu 25% fata de 2008.

Cu toate ca inceputul anului 2010 a fost dificil, compania a reusit in ultimele luni sa recastige cota de piata, care in prezent depaseste 20%, lucru reflectat prin cresterea numarului de pasageri si a veniturilor in primul trimestru, fata de aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce multe dintre cheltuielile de exploatare continua sa scada, o exceptie importanta constituind-o costurile cu combustibilul, a precizat Brutaru.

Pentru majorarea veniturilor in perioada 2010-2011, compania vizeaza cresterea volumului vanzarilor de bilete online pana la 20%, fata de 11%, cat a inregistrat anul trecut, pe fondul cresterii volumului de trafic.

In plus, principalele masuri in scopul reducerii cheltuielilor in 2010-2011 sunt scaderea costurilor de distributie cu pana la 15%, renegocierea contractelor cu partenerii de business, reducerea costurilor administrative cu personalul prin scaderea costurilor cu deplasarile in interes de serviciu cu 50% si renegocierea contractelor cu centrele de training si cu hotelurile partenere pana la 20%.

De asemenea, Tarom are in plan relocarea agentiilor externe in aeroporturi in vederea reducerii costurilor cu 15% si reducerea numarului agentiilor interne in functie de gradul de profitabilitate al acestora, in vederea reducerii costurilor cu 10%.

In 2009, Tarom a inregistrat o cifra de afaceri de 191,4 milioane EUR, iar in sezonul de vara 2010 opereaza catre 54 de destinatii, acoperind tari din Europa, Africa de Nord si Orientul Mijlociu.

Source: Bloom Biz