Tarom a transportat cu 31% mai multi pasageri in S1

In general, pe piata de transport aerian locala s-a inregistrat o crestere a cererii in acest an. Astfel, Aeroportul International Henri Coanda Bucuresti a inregistrat o crestere de 11,5% in primele trei luni ale anului, fata de perioada similara din 2009.

In primele sase luni ale acestui an, compania aeriana Tarom a transportat peste 900.000 de pasageri, in crestere cu peste 31%, fata de aceeasi perioada a anului trecut, in timp ce veniturile inregistrate din transportul de pasageri si marfa s-au majorat doar cu aproximativ 11%, au decalarat reprezentantii companiei.

Pentru acest an, Tarom estimeaza venituri de 1,6 miliarde RON. Totodata, compania estimeaza ca va transporta in 2010 peste 2 milioane de pasageri, cu aproximativ 21% mai mult decat in 2009, iar gradul de ocupare este estimat la peste 60%.

Companiile aeriene Tarom, Blue Air si Wizz Air sunt cele mai mari linii aeriene din Romania, transportand impreuna, potrivit estimarilor, aproximativ 60% din totalul fluxului de pasageri din Romania.

Compania aeriana low-cost Wizz Air a inregistrat in primul semestru din 2010 o crestere de peste 30% a numarului de pasageri transportati, pana la 914.000 si tinand cont de declaratiile oficialilor companiei care afirma ca venitul per pasager a fost la acelasi nivel cu cel din perioada similara a anului trecut, se poate trage concluzia ca si incasarile au crescut cu un procent similar, de 30%.

Wizz Air estimeaza ca va transporta in acest an pe relatia cu Romania un numar de 2 milioane de pasageri.

Natasa Kazmer, directorul de comunicare al Wizz Air a considera ca sezonul rece va fi dificil pentru toate liniile aeriene, asa ca, mai mult ca niciodata, costurile si eficienta operationala vor face diferenta.

Printre masurile luate de Tarom, spre exemplu, se numara reducerea costurilor de administrare in escalele cu impact major cu 10%, dar si scaderea costurilor cu personalul prin taierea bugetelor de deplasari cu 50% si renegocierea contractelor cu centrele de training si hotelurile cu pana la 20%.

Totodata, in vederea reducerii costurilor 15%, Tarom a relocat agentiile externe ale companiei in aeroporturi.

In plus, compania a hotarat sa reduca numarul agentiilor interne in functie de gradul de profitabilitate al acestora, in vederea reducerii costurilor cu 10%, au precizat oficialii Tarom.

Conform celor mai recente estimari IATA in 2010, la nivel global, traficul de pasageri va creste cu pana la 7,1%, iar traficul de marfa cu 18,5%. Totodata, se estimeaza si obtinerea unui profit net de 2,5 miliarde USD in acest an.

Estimarile din acest an pentru Europa releva o pierdere reevaluata la 2,8 miliarde USD, de la 2,2 miliarde USD in martie.

Cele mai optimiste estimari ale IATA sunt pentru zona Asia-Pacific, de unde se asteapta un profit de 2,2 miliarde USD.

Source: Daily Business