Doar 25% dintre respondetii unui studiu au declarat ca pleaca in concediu in acest an

Conform studiului denumit „Vacantele de vis ale romanilor au ramas doar vise” efectuat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie, IRES, aproximativ trei sferturi dintre romanii participanti la studiu nu vor pleca in vacanta anul acesta, in timp ce 25% vor merge in concediu si in 2010.

Potrivit cercetarii sociologice, 75% dintre persoanele intervievate au declarat ca actuala criza economica afecteaza bugetul de concediu al familiei, 17% au precizat ca bugetul nu e afectat de criza pentru ca, dupa cum sustin ei, oricum nu aveau de gand sa mearga in concediu.

In ceea ce priveste cresterea TVA, 69% dintre respondentii sondajului au afirmat ca sunt afectati de cresterea taxei pe valoare adaugata la 24% in proiectul de plecare in concediu, in timp ce 29% au raspuns ca nu sunt afectati, iar cate 1% nu stiu sau nu raspund.

Peste 66% dintre persoanele intervievate afirma ca merg in concediu cu automobilul, 16% cu trenul, iar 15% cu avionul, in timp ce 3% nu stiu.

57% dintre respondeti au afirmat ca merg in vacante cu familia, 37% merg in vacanta cu familia si cu prietenii, 5% au sustinut ca le place sa mearga singuri, iar cate 1% nu stiu sau nu raspund.

48% dintre respondenti au sustinut ca ar prefera vacantele in strainatate, 47% prefera vacantele in tara, 3% nu stiu si 2% nu raspund la aceasta intrebare.

In ceea ce priveste destinatia din strainatate preferata, 19% ar merge in Italia, 17% in Spania, 11% in Franta, 10% in Grecia, cate 6% in Germania sau Turcia, 4% in Austria, 3% in SUA sau Anglia, cate 2% ar merge in Israel, Bulgaria sau Croatia si cate 1% in tari precum Canada, Elvetia, Egipt, Belgia, Ungaria, Japonia, 5% ar prefera alt loc, 3% nu stiu, iar 1% nu raspund la intrebare.

59% dintre respondeti au sustinut ca, in general, in ultimii 10 ani, nu au fost plecati in concediu pe perioada verii, in timp ce 41% au declarat ca au fost plecati. In ceea ce priveste destinatiile alese, 72% au raspuns ca cel mai des au fost in concedii in Romania, iar 26% in strainatate.

Sondajul a fost realizat in perioada 8-9 iulie, pe un esantion de 1.479 de persoane, avand o eroare maxima de +- 2,6%.

Source: Financiarul