Primaria din orasul maramuresean Borsa risca sa piarda finantarea europeana de 6,4 milioane EUR primita pentru realizarea unui proiect turistic de amploare, ,,Luna ses Borsa�. Proiectul prevede amenajarea unei partii olimpice de schi, una din cele mai performante la nivel national.
Investitia este la un pas de a nu mai fi realizata din cauza firmei grecesti Efklidis, care nu s-a incadrat in termenele de executie iar consilierii din cadrul Ministerului Integrarii Europene au constatat o serie de deficiente.
Termenul initial de finalizare al proiectului era luna octombrie 2006 insa in vara acestui an a obtinut o amanare din partea delegatiei Comisiei Europene pentru octombrie 2007.
Lucrarile la proiectul ,,Luna ses Borsa“ au fost demarate in luna noiembrie 2005 iar la scurt timp dupa ce au fost demarate, datorita conditiilor meteo nefavorabile, firma greceasca a fost nevoita sa le sisteze.
Lucrarile se deruleaza intr-un ritm lent iar primarul orasului Borsa, Remus Stetco, este ingrijorat ca finantarea va fi pierduta, cu toate ca la intalnirea de la sediul Ministerului Integrarii Europene, din 2005, la care a participat, a primit garantii ca termenul de finalizare va fi prelungit cu un an.
Remus Stetco a declarat ca primaria a contractat un imprumut de 6 miliarde ROL pentru a putea contribui la finantarea proiectului si orice intarziere in derularea proiectului afecteaza bugetul local.
O echipa de control din cadrul Ministerului Integrarii Europene s-a deplasat pe data de 6 decembrie la Borsa, pentru a verifica modul in care s-au efectuat lucrarile pana in prezent si a constatat ca, dupa stadiul actual al lucrarilor, sunt slabe sanse ca investitia sa fie finalizata pana in luna octombrie 2007.
Firma Efklidis trebuie sa prezinte pana pe data de 21 decembrie un nou grafic, pe categorii de lucrari iar daca nu va respecta acest plan, va fi penalizata. De asemenea Efklidis a fost amenintata si cu rezilierea contractului daca nu isi va respecta nici de aceasta data angajamentul.
Presedintele CJ Maramures, Marinel Kovacs, a precizat ca in zona unde trebuie sa fie amplasata statia de pornire au fost alunecari de teren multiple iar in prezent se fac lucrari de consolidare, in locul lucrarilor care trebuiau sa fie executate conform planului.
Source: Wall-Street