Segmentul de evenimente in scadere la hotelurile de lux din Bucuresti

Criza globala nu a afectat doar segmentul de cazare al hotelurilor de lux, ci si segmentul de evenimente, care a generat apoximativ 50 milioane EUR unitatilor hoteliere in 2008.

Cifra de afaceri a celor mai importante cinci hoteluri de 5 stele din capitala, JW Marriott Bucharest Grand Hotel, Radisson Blu, InterContinental, Athenee Palace Hilton, Crowne Plaza si Howard Johnson Grand Plaza, a depasit anul trecut 100 milioane EUR si, potrivit ultimelor raportari, aproximativ jumatate din rulajul hotelierilor a fost generat de evenimente.

Spre deosebire de anul trecut, incasarile pe segmentul de food&beverage au scazut cu 12-15%, a declarat Dina Litzica, public relations si marketing manager al hotelului JW Marriott Bucharest Grand Hotel, care realizeaza 50% din venituri din organizarea de evenimente. Unitatea are 12 sali pentru evenimente, care cumuleaza 1.700 de locuri pentru evenimente de tip conferinta.

Pe fondul conditiilor economice din acest an, dar si din cauza nefunctionarii etajului 21 timp de aproape noua luni, hotelul InterContinental a avut incasari mai mici cu 10% din segmentul food&beverage. Dana Chiriac, marketing & PR manager al InterContinental, a declarat ca acest segment reprezinta 35% din totalul veniturilor.

Clientii care au solicitat organizarea de evenimente in hotel au preferat anul acesta sa renunte la o noapte de cazare, dar sa nu anuleze evenimentele, in conditiile reducerii bugetelor, a precizat Chiriac.

Adrian Adam, directorul de vanzari si marketing al hotelui Radisson Blu, a declarat ca partea de evenimente si de food&beverage genereaza aproximativ 45% din veniturile unitatii. Hotelul opereaza 11 sali de conferinte de pana la maxim 90 de locuri si o sala mare de evenimente, de pana la 500 de persoane in stil teatru sau 300 de persoane pentru cine festive. De asemenea hotelul detine 7 baruri si restaurante.

In jur de 190 de proiecte hoteliere sunt in derulare in Romania, dintre care jumatate in faza de constructie, majoritatea reprezentand investitii de 3-4 milioane RON, potrivit datelor firmei de monitorizare a pietei constructiilor IBC Focus. Cealalta jumatate a proiectelor este reprezentata de investitii aflate in etapa proiectarii, respectiv 49%, iar 1% sunt in curs de amenajare.

Potrivit IBC Focus, in Bucuresti exista 14 proiecte de investitii in unitati de cazare.

La nivel national au fost anuntate peste 830 de investitii, pe segmentul de agrement, respectiv stranduri, piscine, sali de sport etc. – reprezentand 62% din totalul investitiilor, centre de relaxare si spa, restaurante, cafenele, spatii pentru expozitii si conferinte – 7,8%, muzee si teatre – 7%.

Source: Ziarul Financiar