Sectorul turistic din Bulgaria duce lipsa de personal calificat

Sectorul turistic din Bulgaria se confrunta cu o criza de personal calificat care daca nu este remediata in cel mai scurt timp, multe firme de profil ar putea declansa procedurile de faliment pana la sfarsitul verii.

Presedintele Camerei de turism din Varna, Marin Neskov, a declarat, ca, pentru prima data, deficitul de forta de munca afecteaza aproximativ o treime din posturile din acest domeniu.

Primele semne ca statiunile se indreapta spre pierderi serioase au fost date de lipsa ospatarilor, bucatarilor si menajerelor insa in ultimii 2 ani lucrurile s-au complicat tot mai mult iar specialistii au precizat ca Bulgaria se confrunta si cu un deficit de manageri calificati.

La sfarsitul lunii mai, asociatia turistica din Dobrici a inceput sa caute angajati in Romania, datele de care dispune organizatia indicand faptul ca aproximativ 100 de cetateni straini au depus cereri pentru locuri de munca in zona.

Marin Neskov a declarat ca una dintre modalitatile de rezolvare a problemei ar fi asigurarea unor salarii mai mari, in conditiile in care veniturile mici ii obliga pe multi dintre angajatii bulgari sa isi caute locuri de munca in strainatate.
Source: Curierul National