Pe Valea Prahovei pretul caselor de vacanta va creste cu 10-15% anual

Consultantii Eurisko estimeaza o crestere moderata a preturilor la locuintele de vacanta de pe Valea Prahovei, cu un ritm anual de cel mult 10-15% fata de 15-20% in anii trecuti.

Consultantii Eurisko au primit solicitari, in special, din partea persoanelor cu venituri peste medie din orasele dezvoltate, cea mai mare cerere vizand Sinaia – zona Cumpatu si Furnica, Predeal – zona Cioplea si zona partiilor de schi Azuga si Predeal.

In 2006 locuintele individuale au fost vandute la preturi cuprinse intre 500 si 800 EUR/mp, in functie de finisaje, dotari si localizare.

In ansamblurile rezidentiale noi, precum Ansamblul Colina Florilor din Sinaia, preturile s-au incadrat in intervalul 800 si 1.000 EUR/mp.

Pentru vilele noi, de lux, construite pe Valea Prahovei, pretul a ajuns uneori chiar si la valori de 1.250 – 1.300 EUR/mp.

Analistii imobiliari ai Euroest au declarat ca in ultimul an de zile preturile terenurilor de pe Valea Prahovei s-au dublat iar in prezent 1 mp in Sinaia si Predeal ajunge si la 850 EUR, la fel de mult ca in zona de nord a Bucurestiului.

Cererea de terenuri pe Valea Prahovei se concentraza mai mult in statiunile cunoscute ca Sinaia, Busteni, Predeal si Azuga, preturile terenurilor variand in prezent intre 500-850 EUR/mp.

Consulatntii Euroest au precizat ca un teren in Busteni, la partia Kalinderu, cu o suprafata de 700 mp si toate utilitatile costa 315.000 EUR.

Analistul Radu Zilisteanu apreciaza ca pe Valea Prahovei preturile pe metrul patrat vor ajunge mai mari cu 45-50%, mai ales ca in aceasta zona cu potential turistic ridicat oferta nu este foarte bogata.

Din ce in ce mai multe proiecte rezidentiale din clasa middle isi ridica standarele oferind conditii occidentale precum piscine, centre spa, locuri special amenajate pentru sport in aer liber sau locuri de parcare gratuite.

Un astfel de proiect dezvoltat in Sinaia, este Belleview care va cuprinde 4 blocuri cu 344 apartamente iar compania dezvoltatoare Ozer Construction va investi peste 20 milioane EUR.

Pretul unei garsoniere in acest ansamblu va fi de aproximativ 50.000 EUR, un apartament cu doua camere va costa aproximativ 65.000 EUR iar pretul duplexului se ridica la aproximativ 120.000 EUR.
Source: Curierul National