S-a inventat motorul care ar putea revolutiona transportul aerian

Recent, cercetatorii britanici au prezentat un motor care ar putea revolutiona transportul aerian, facilitand transportul in orice zona de pe glob in doar cateva ore.
Alan Bond, omul care a coordonat proiectul a declarat ca motorul Sabre poate revolutiona vietile noastre in secolul 21 in acelasi mod in care a facut-o motorul inventat de Henri Coanda la inceputul secolului 20.
Dezvoltatorii sustin ca motorul este capabil sa propulseze un aparat de zbor cu pasageri la bord de la Londra la Sydney in mai putin de 5 ore, la viteze de aproape 6.400 km/h.
Proiectul a primit deja aprobarea formala din partea Agentiei Spatiale Europene.
Designul revolutionar proiectat de inginerii de la compania Reaction Engines din Oxfordshire, Marea Britanie, permite racirea aerului incins de la 1.000 de grade Celsius la -150 de grade Celsius intr-o sutime de secunda. Acest lucru ii permite motorului sa functioneze in siguranta la capacitate mult mai mare decat in mod normal, fara riscul de supraincalzire si de dezintegrare.
Motorul racheta aspirat, denumit Sabre, foloseste hidrogenul pe post de combustibil si functioneaza aspirand oxigen din aer, iar in afara atmosferei, motorul opereaza cu rezervele de oxigen montate la bordul navei.
Cabina pasagerilor va fi presurizata, astfel incat cei 300 de pasageri vor avea aceleasi conditii precum acelea oferite de un avion obisnuit, insa din cauza presiunii atmosferice, aparatul de zbor nu va avea geamuri.
Daca dezvoltatorii reusesc sa obtina finantare in valoare de 250 mil. GBP pentru a produce o versiune mai mica a motorului, in urmatorii 10 ani, avionul racheta Lapcat ar putea ajunge pe pistele aeroporturilor.

Source: Ziarul Financiar