Romania, vazuta prin ochii UNESCO: o tara frumoasa, cu monumente spectaculoase, unice in lume

Romania este o tara frumoasa, iar aceasta nu este doar o replica de promovare. Exista documente care sa certifice acest statut. Pe lista patrimoniul mondial UNESCO, Romania figureaza cu sase monumente culturale, un monument natural si alte 15 monumente trecute pe listele de intentie. Fiecare dintre acestea este un punct de atractie turistica bine cunoscut la noi in tara, locuri menite sa taie respiratia prin frumusetea lor, monumente istorice, antice sau medievale, dintre care unele chiar cu caracter de unicat.
Romania este cunoscuta pentru frumusetea locului si traditia spectaculoasa, care continua sa modeleze prezentul. Exista monumente neschimbate de secole, edificii care au inspirat o lume intreaga sau constructii care nu au putut fi reproduse nicaieri altundeva in lume. Cele mai importante dintre acestea se regasesc pe lista patrimoniului mondial UNESCO, cu care Romania a semnat conventia de acceptare la mijlocul anilor 1990. Astfel, la scurt timp dupa aderarea la UNESCO, in 1991, Delta Dunarii a fost inclusa in patrimoniul mondial.
„Apele Dunarii, care se varsa in Marea Neagra, constituie cea mai mare si cea mai bine conservata delta din Europa. Delta Dunarii gazduieste peste 300 de specii de pasari, precum si 45 de specii de peste de apa dulce in numeroasele lacuri si mlastini sale”, descriu reprezentantii UNESCO.
In anul 1993, primele trei categorii de monumente au intrat in patrimoniul UNESCO
Doi ani mai tarziu, in 1993, opt biserici pictate din nordul Moldovei au fost incluse in patrimoniul mondial: Arbor, Manastirea Humor, Moldovita, Patrauti, Probota, Suceava, Gura Humorului si Sucevita. Acestea au fost construite intre secolele XV-XVI si sunt catalogate drept adevarate capodopere inspirate din vechea arta bizantina.
„Aceste opt manastiri din nordul Moldovei sunt autentice si deosebit de bine conservate. Departe de a fi doar niste banale decoratii de perete, picturile acestora acopera in mod sistematic toate fatadele si reprezinta cicluri complete ale unor teme religioase. Compozitia lor exceptionala, eleganta caracterelor si armonia culorilor se combina perfect cu imprejurimile naturale”, se arata in descrierea din paginile UNESCO.
Tot in anul 1993 au fost incluse in patrimoniul UNESCO si asezarile sasesti cu biserici fortificate din Transilvania. Acestea sunt: Biertan, Calnic, Darjiu, Prejmer, Saschiz, Valea Viilor si Viscri. Aceste sate sunt catalogate drept reprezentative pentru cultura Transilvaniei de sud, dar cu adevarat spectaculos este modul in care cladirile medievale s-au pastrat de-a lungul timpului.
„Aceste sapte sate, fondate de sasi, sunt caracterizate printr-un sistem specific de utilizare a terenului, tiparul asezarii si modul de organizare a gospodariei de familie, care s-au pastrat din perioada Evului Mediu tarziu. Ele sunt dominate de bisericile fortificate, care ilustreaza stilurile de constructie din secolul XIII pana in secolul XIV”, arata descrierea UNESCO.
Tot in anul 1993, si Manastirea Horezu a fost decretata drept patrimoniu UNESCO. Aceasta Horezuconstructie este unica in lume prin stilul ei, fiind ctitorita la sfarsitul secolului al XVII-lea de Constantin Brancoveanu. Stilul brancovenesc este apreciat pentru bogatia detaliile, portretele inchinate divinitatii si lucrarile decorative.
„Manastirea Horezu este recunoscuta pentru puritatea si echilibrul arhitectural. Scoala de pictura murala si de icoane existenta in manastire, in secolul al XVIII-lea a fost celebra in intreaga regiune balcanica”, se arata pe paginile UNESCO.
Alte trei monumente romanesti au intrat in patrimoniul UNESCO in anul 1999
Din 1993 pana in anul 1999, doar acestea au fost monumentele romanesti aflate in patrimoniul mondial UNESCO. In 1999 insa, alte trei locuri au intrat in aceasta categorie. Primul dintre ele a fost centrul istoric al Sighisoarei.
„Fondat de mestesugari si negustori germani, cunoscuti sub numele de sasi din Transilvania, Sighisoara este un bun exemplu de un mic oras fortificat medieval care a jucat un rol strategic si comercial important la marginea Europei Centrale pentru mai multe secole”, se arata in descrierea UNESCO.
A Biserici lemn maramuresdoua categorie de monumente istorice intrate in patrimoniul UNESCO in anul 1999 este constituita de bisericile de lemn din Maramures. Este vorba Barsana, Budesti, Desesti, Ieud, Plopis/Sisesti, Poienile Izei, Rogoz/Targu Lapus si Surdesti/Sisesti.
„Aceste opt biserici sunt exemple remarcabile pentru o serie de solutii arhitecturale din diferite perioade si zone. Ele aduc varietate de modele si maiestrie in aceste constructii din lemn inguste inalte, cu turnurile-ceasornic inalte caracteristice, situate la capatul vestic al cladirii, avand fie un acoperis simplu, fie unul dublu. Ca atare, ele sunt o expresie a peisajului cultural din aceasta zona muntoasa din nordul Romania”, arata descrierea UNESCO.Fortarete Orastie
Ultimele monumente recunoscute de catre UNESCO sunt fortaretele dacice din Muntii Orastie, intrate in patrimoniul mondial tot in anul 1999. Este vorba despre Sarmizegetusa Regia, Costesti Cetatuia, Costesti Blidaru, Luncani-Piatra Rosie, Banita si Capalna.
„Construite de daci, aceste cetati demonstreaza o fuziune neobisnuita de tehnici arhitecturale militare si religioase, care imbina atat concepte din lumea clasica, greco-romana, precum si elemente din cultura Epocii Fierului. Cele sase lucrari defensive, nucleul dacic Regatului, au fost cucerite de romani la inceputul doilea secol d.Hr. Ruinele lor extinse si bine pastrate se imbina cu spectaculosul mediu natural pentru a da o imagine dramatica a unei civilizatii viguroase si inovatoare”, se arata in descrierea UNESCO.
Pe lista UNESCO se mai gasesc in asteptare alte 15 monumente sau ansambluri care asteapta certificarea mondiala. printre ele se numara Manastirea Neamtului, bisericile bizantine si post-bizantine de la Curtea de Arges, Ansamblul Monumental de la Targu Jiu, centrul istoric din Alba Iulia, Masivul Retezat precum si centrul istoric al Sibiului.
 

Source: Imopedia/Media