Romania va primi fonduri structurale destinate turismului mai mari decat Bulgaria

In perioada 2007-2013, Bulgaria va primi fonduri structurale destinate turismului in valoare de 250-260 milioane EUR, care vor fi folosite in proportie de 75% pentru programe destinate dezvoltarii infrastructurii in zonele cu potential turistic ridicat iar diferenta pentru investitii in promovarea externa, marketing si training de specialitate pentru personalul din domeniu.

In aceeasi perioada insa, Romania va beneficia de fonduri structurale de aproximativ 3 miliarde EUR.

In acest an turismul din Bulgaria a primit fonduri PHARE in valoare de 6 milioane EUR care sunt destinate promovarii turismului cultural, din care au fost utilizate aproximativ 4 milioane EUR si 6 milioane EUR, destinate promovarii ecoturismului.

Bugetul pe 2006 al Agentiei Nationale pentru Turism din Bulgaria este de 3,1 milioane EUR, in comparatie cu bugetul de 3,4 milioane EUR al Autoritatii Nationale pentru Turism din Romania care, la urmatoarea rectificare bugetara, se estimeaza ca va fi suplimentat cu 18 milioane EUR.

In prezent, turismul din Bulgaria este coordonat de o structura cu rang de agentie guvernamentala, Agentia Nationala pentru Turism avand rol strict executiv, care nu cuprinde si elaborarea strategiei nationale in domeniul turismului. Printre atributiile ANT din Bulgaria se afla promovarea externa a brandului turistic bulgaresc precum si eliberarea de licente de stat entitatilor din turism, inclusiv evaluarea hotelurilor pentru certificare si clasificare.

Atat oficialii bulgari cat si cei romani sunt de parere ca ar trebui reinfiintat Ministerul Turismului, ca organism ministerial autonom, care sa ajute la rezolvarea mai eficienta si mai autoritara a problemelor legate de concesionarea plajelor de pe litoral si de alocarea corespunzatoare a fondurilor necesare investitiilor in infrastructura sau a fondurilor europene.
Source: Banii Nostri