Romania se situeaza printre ultimele tari in UE la sejururi turistice

Doar 26% din populatia in varsta de peste 15 ani a Romaniei a efectuat cel putin un sejur turistic in scop personal in anul 2014, in conditiile in care media la nivelul Uniunii Europene este de 60% iar in Finlanda a fost de 88,2%, conform datelor publicate pe data de 9 mai de catre Oficiul european de statistica – Eurostat.
De asemenea, romanii se situeaza pe ultimul loc in UE cand vine vorba de numarul noptilor petrecute peste hotare raportate la populatia tarii. In 2015, Luxemburg a fost tara ai carui rezidenti au petrecut cele mai multe nopti peste hotare per cap de locuitor, cu o medie de 23,3 nopti, la polul opus fiind Romania, Bulgaria si Grecia ai caror locuitori au petrecut, in medie, mai putin de o noapte peste hotare in 2015.
La nivelul Uniunii Europene, in anul 2015 Spania a fost principala destinatie turistica pentru non-rezidenti, cu 270 milioane innoptari in unitatile de cazare turistica, echivalentul a 21,3% din totalul innoptarilor in unitatile de cazare turistica din UE, urmata de Italia – 193 milioane innoptari, Franta – 130 milioane, si Marea Britanie – 118 milioane.
Impreuna cele patru tari au fost responsabile pentru mai mult de jumatate, respectiv 56,2%, din totalul innoptarilor in unitatile de cazare turistica din UE ale non-rezidentilor.
Romania se situeaza la coada clasamentului, in apropiere de Slovacia, Estonia, Lituania, Letonia si Luxemburg. 
In ceea ce priveste aspectele economice ale turismului international, in 2015 ponderea veniturilor din turism in PIB-ul statelor membre UE era cea mai mare in Croatia – 18,1%, Malta – 13,4% si Cipru – 12,7%.

Source: Capital