Romania are multe regiuni neexploatate turistic

Romania are inca multe regiuni neexploatate turistic, iar nevalorificarea potentialului, lipsa fortei de munca si a investitiilor sunt principalele probleme care fac ca industria turistica sa aiba un ritm de crestere destul de lent, de circa 10% anual, a declarat Traian Badulescu, consultant turistic.

Turistii straini care vin in Romania aleg in primul rand circuitele culturale care, in marea lor majoritate, includ Bucuresti, Valea Prahovei, Brasov, Sibiu, cetatile sasesti, Maramuresul, Bucovina, Delta Dunarii si ocolesc, de cele mai multe ori, vestul si sud-vestul Romaniei sau Dunarea in sine, a precizat Badulescu.

Pe langa problemele de infrastructura rutiera, o mare problema o constituie forta de munca. Industria turistica duce lipsa de personal calificat, deoarece multi romani au plecat la munca peste hotare sau au optat pentru alte domenii.

„Opinia mea este ca o alta problema consta si in nevalorificarea tuturor zonelor cu potential turistic. Una dintre ele, si principala, o reprezinta arealul Dunarii, cu exceptia Deltei, care este inclusa in circuite si programe. Avem Delta Dunarii, un obiectiv turistic natural unic, cu care Romania iese in evidenta in spatiul Uniunii Europene. Cred ca Delta poate suporta o capacitate de cazare mai mare, la ora actuala avand cateva hoteluri de calitate si multe pensiuni, precum si hoteluri plutitoare, totalizand circa 6.000 de locuri” a declarat Traian Badulescu.

Am putea avea porturi turistice, plaje amenajate, ministatiuni sau minicroaziere organizate pentru romani si rezidenti. Am putea dezvolta turismul rural si turismul vitivinicol la Dunare. De-a lungul Dunarii se afla multe crame, precum Ostrov, Rasova, Daria, spune Traian Badulescu.

Potrivit acestuia, pe langa zonele din arealul Dunarii, exista inca multe altele pentru care ar trebui sa existe interes din partea autoritatilor locale si centrale, de valorificare a potentialului turistic.

„Un alt reper turistic ar putea fi Baraganul. Este drept, cu exceptia unor statiuni precum Amara, care a inceput sa se dezvolte iarasi in ultimii ani, aceasta vasta regiune nu are infrastructura de cazare. Aici s-ar putea dezvolta mult turismul rural. Baraganul este o zona agricola, cu traditii si obiceiuri interesante”, a declarat Badulescu.

Source: Capital