Romania, abia pe locul patru in topul tranzactiilor imobiliare din Europa Centrala

Piata locala reprezinta doar 5% din totalul investitiilor inregistrate in regiune. Tari mai mici, precum Ungaria si Cehia, au generat volume mult mai mari.

La nivelul Europei Centrale, piata imobiliara a cunoscut, anul trecut, o crestere semnificativa fata de 2010, din punct de vedere investitional, insa Romania a fost cea mai slaba piata, din punct de vedere al dinamicii, potrivit unui raport al companiei de consultanta imobiliara, Cushman&Wakefield.

Valoarea investitiilor in proprietati imobiliare din regiune a fost anul trecut de 6,1 miliarde de euro, dublu fata de nivelul din 2010.

Romania, insa, a fost abia al patrulea receptor din regiune, dupa Polonia, Cehia si Ungaria, cu un volum tranzactionat de 320 milioane euro.

“Activitatea de investitii in Europa Centrala a crescut substantial in 2011, ajungand la 6,1 miliarde de euro investitii realizate in principalele piete din regiune, respectiv Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria si Romania. Aceasta suma este dublul celor 2,9 miliarde de euro investiti in Europa Centrala in 2010?, se arata in raportul citat de Mediafax.

In Romania, volumul tranzactiilor in 2011 a fost de 320 de milioane de euro, reprezentand doar 5% din totalul din regiunea analizata. Fata de 2010, achizitiile de active imobiliare de pe piata locala au crescut cu 32%, de la 241 milioane de euro.

Astfel, Romania a avut cea mai modesta evolutie a activitatii sectorului tranzactiilor imobiliare, avand in vedere ca celelalte piete din regiune au raportat cresteri semnificativ mai mari.

Polonia continua sa fie liderul regiunii, atragand aproximativ 45% din totalul investitiilor din 2011. Cehia, insa, a experimentat cea mai mare crestere a volumului de active imobiliare tranzactionat in 2011, respectiv de la 479 milioane de euro la 2,2 miliarde de euro in 2011.

Polonia a atras tranzactii imobiliare totalizand 2,58 de miliarde de euro, iar Ungaria a inregistrat o crestere a valorii achizitiilor de la 240 milioane de euro la 728 milioane de euro.

Volume mai reduse decat cele din Romania au fost inregistrate doar in Slovacia, unde au fost tranzactionate active de 263 milioane de euro, in crestere spectaculoasa de la 53 milioane de euro in 2010.

Preferintele investitorilor in 2011 au ramas aproape neschimbate fata de anul anterior, astfel ca sectorul de retail continua sa domine tranzactiile, reprezentand 40% din total, fata de 49% in 2010.

Ponderea achizitiilor de birouri s-a mentinut la 37% din total, in timp ce investitiile in sectorul industrial din Europa Centrala au crescut de la 8% la 15% in 2011.

Pietele imobiliare reflecta stabilitatea economiilor fiecarei tari

Diferenta mare dintre piata din Romania si celelalte tari, in special cu statele mai mici, precum Ungaria sau Cehia, este data in primul rand de starea economiei nationale, afirma Ilinca Paun, managing director la Colliers International.

“Polonia este starul regiunii. Cehia, desi este o tara mai mica, la fel ca si Polonia, a fost mai putin afectata de criza economica decat noi. Au avut masuri mai ferme decat Romania, in fata efectelor crizei. Au economii stabile, iar 2011 a fost un an bun pentru aceste piete. Noi am avut un 2010 foarte slab si un an, sa-i spunem, mai stabil. Conteaza foarte mult si mesajul transmis de autoritati.

Exemplul Ungariei. Ministrul Orban a transmis un mesaj clar ca nu au nevoie de ajutor financiar extern, iar piata a preluat mesajul ca fiind unul pozitiv si au ales sa investeasca in Ungaria. Nu la fel se va intampla si in 2012, cand aceasta piata va avea de suferit din cauza indepartarii FMI”, a explicat, pentru Curierul National, Ilinca Paun.

Potrivit lui Lucian Botan, head of capital markets al Jones Lang LaSalle, Polonia este un exemplu pentru celelalte tari din Europa, care s-a mentinut pe crestere. Insa referitor la evolutia pietei din Cehia, este cu atat mai surprinzatoare cu cat economia acestei tari a urmat trendul european.

“In Polonia, piata imobiliara a crescut si datorita faptului ca economia tarii a crescut. In schimb, Praga a urmat aceeasi tendinta ca restul Europei. Insa Cehia este o piata foarte matura, foarte apropiata de cea poloneza. In cazul Ungariei, piata din aceasta tara s-a corectat foarte mult in ceea ce priveste yieldurile.

Astfel profitabilitatea crescuta si stocul de calitate au facut Ungaria o tara atractiva pentru investitori. In schimb, in Romania, cea mai mare problema este calitatea stocului. Atat in ceea ce priveste calitatea cladirilor, cat si potentialul acestor proprietati de a genera venituri sau de a atrage alti investitori”, ne-a explicat reprezentantul Jones Lang LaSalle.

2012 nu va fi un an de crestere

In ceea ce priveste evolutia din 2012, analistii Cushman&Wakefield estimeaza o scadere a volumului investitiilor la 5 miliarde de euro.

“Vedem o crestere a disparitatilor in regiune in termeni de fundamente ale pietei imobiliare si, cel mai important, o adancire a diferentelor la nivelul increderii investitorilor. Avand in vedere conditiile mai dificile de pe piata financiara, nu ne asteptam ca in 2012 volumele sa atinga nivelurile din 2011. Estimarea noastra este de circa 5 miliarde de euro”, a declarat Charles Taylor, partner Cushman&Wakefield.

Polonia si Cehia vor fi si in acest an principalele tinte pentru investitorii imobiliari.

“Sentimentul investitorilor ramane pozitiv in ceea ce priveste Polonia si Cehia. Toata lumea se uita insa cu atentie la Ungaria, pentru a vedea daca va fi urmatoarea piesa de domino din UE care va cadea si daca aceasta va trage in jos si alte tari din Europa Centrala si de Est sau, dimpotriva, va impinge presiunea pe pietele vest-europene, ale caror banci au o expunere importanta in regiune”, a adaugat Taylor.

Source: Flux Imobiliar