Reprezentantii HoReCa nu cred ca interzicerea fumatului in spatiile publice va afecta foarte tare restaurantele si barurile din Romania

Fumatul va fi interzis in totalitate in orice spatiu public inchis, fie ca este vorba de baruri, cafenele, restaurante sau cluburi, de la jumatatea lunii martie 2016, la 45 de zile de la publicarea noii legi anti-fumat, declarata constitutionala de CCR, in Monitorul Oficial.
In primele cateva luni va fi mai rau pentru industrie, pentru ca va exista un anumit impact si unii dintre cei care fumeaza nu vor mai iesi atat de des in oras, apreciaza Dragos Petrescu, presedintele Asociatiei Patronale a Restaurantelor, HORA, dar si unul dintre cei mai mari operatori de restaurante din Romania cu brandurile Caru` cu Bere, Hanul lui Manuc, Hanul Berarilor, Pescarus, City Grill si Buongiorno. El apreciaza ca restaurantele fara tigari aprinse vor atrage un segment de clienti care nu intrau atat de des, tocmai din cauza fumului.
Petrescu a observat ca, in tarile vecine care au adoptat cu ani in urma aceasta masura, dupa un mic recul timp de 2-3 luni, clientii au revenit in restaurante.
Acesta a precizat ca la restaurantele pe care le conduce pregateste, deja, conditii „decente” pentru locul special amenajat pentru fumat. La intrare va fi un fel de tulumba de gaz care va incalzi 2-3 mese si unde vor exista si paturi pe fiecare dintre cele 5-10 locuri disponibile permanent pentru cei care vor sa fumeze.
Petrescu apreciaza ca dintre cei 50% de clienti fumatori, mai putin de o treime sunt inraiti, ceilalti fiind doar ocazionali.
In schimb, business-ul de vanzare de tigari in zona HoReCa ar putea fi afectat, a precizat Petrescu.
Unul dintre cei mai mari hotelieri din Romania, Mohammad Murad, proprietarul lantului Phoenicia, care detine mai mult de 15 restaurante, nu crede ca va scadea numarul de clienti, insa se teme ca acestia, in lipsa tigarilor, isi vor scurta timpul in care stau la masa si vor renunta la o parte din consumatie. Asta ar insemna o scadere a consumului cu circa 10%, apreciaza seful Federariei Patronatelor din Turismul Romanesc, FPTR.
Catalin Mahu, proprietarul lantului La Mama, se asteapta la o scadere a vanzarilor deoarece clientul va petrece mai putin timp in restaurant si, automat, asta va insemna o scadere a bonului de masa.
La Mama are deja doua restaurante destinate exclusiv pentru nefumatori, unul in galeria comerciala Feeria din Baneasa Mall si celalalt langa stadionul Dinamo, unde nu se mai fumeaza de o luna. Comparativ cu lunile in care se fuma, numarul clientilor a scazut cu 2-3%.
Sorin Mihai, directorul restaurantului Piatra Alba din Drumul Taberei, a observat ca in weekenduri vin sa manance mai mult familii cu copii si crede ca, dupa interzicerea fumatului, numarul acestora va creste.
Remus Nica, fost administrator in doua restaurante din Paris si fondator pentru doua cluburi in Centrul Vechi din Bucuresti, Vintage si Finnish, stie deja, dupa experienta din Franta, ca atat in club, cat si in restaurant, oamenii vor iesi sa fumeze afara sau vor fuma mai putin, dar nu vor renunta sa iasa la distractie.

Source: Profit