Record, in segmentul industrial: peste 357 milioane euro, investiti in imobiliare, in 2015

Segmentul industrial a fost vedeta pietei imobiliare din Romania, in 2015. Sectorul a fost tinta a mai bine de jumatate din investitiile facute in real estate, de-a lungul intregului an, atragand peste 357 milioane euro. Oportunitatile oferite de piata locala sunt mult mai atractive pentru investitorii straini, banii romanesti reprezentand doar trei procente din total.
Record, in segmentul industrial: peste 357 milioane euro, investiti in imobiliare, in 2015Investitorii anului 2015 s-au concentrat puternic pe segmentul industrial, sector ce a atras 57% din totalul investitiilor inregistrate de-a lungul intregului an, respectiv peste 357 milioane euro, potrivit unei analize CBRE. Ponderea a fost influentata de intrarea pe piata locala a doi mari investitori – compania olandeza CTP si dezvoltatorul P3, detinut de TPG Real Estate si Ivanhoe Cambridge.
„Cele mai mari cinci tranzactii imobiliare din 2015 au fost, in ordine: achizitia Europolis Logistic Park de catre compania P3, urmata de cumpararea Floreasca Park de catre GLL, achizitia Auchan Titan Shopping Center de catre NEPI, cumpararea Bucharest West de catre CTP si achizitia Green Court Bucharest Building B a celor de la Globalworth. Valoarea cumulata a celor cinci mari tranzactii reprezinta 60% din totalul investitiilor, toate acestea fiind inregistrate in Bucuresti”, puncteaza reprezentantii CBRE.
Randamentele investitiilor imobiliare, in continua crestere
Volumul total de investitii in real estate pe piata din Romania are in continuare o dinamica apreciabila in perioada post-recesiune, fiind aproape dublu fata de anul 2013, dar sub nivelul maxim inregistrat in 2014. Ultimul an a adus o imbunatatire constanta a randamentelor investitiilor imobiliare (yields): de la 8% la 7,25% pentru centrele comerciale, de la 7,75% la 7,5% pentru cladirile de birouri, respectiv de la 9,5% la 8,75% pentru sectorul industrial si este de asteptat ca aceasta tendinta sa continue si in 2016.
Cele mai insemnate plasamente au venit, anul trecut, din Olanda, SUA, Marea Britanie si Germania. Crestere spectaculoasa a inregistrat-o si sectorul spatiilor de birouri, spre final de an: investitiile facute in ultimele trei luni ale lui 2015 au reprezentat jumatate din totalul intregului an.
„Daca ne uitam la interesul acordat de investitori, putem sa estimam ca anul acesta va avea cel putin aceiasi indicatori de performanta ca in 2015. Atat investitorii deja activi in Romania, cat si cei care isi propun sa investeasca aici, devin din ce in ce mai receptivi in a-si intari prezenta in Romania, date fiind recentele performante solide ale economiei romanesti, dar si datorita preturilor avantajoase ale produselor de investitii. In acelasi timp, finantarile oferite de sistemul bancar au contribuit la imbunatatirea randamentelor investitionale (yields) din ultimul an”, explica Gijs Klomp, Head of Capital Markets CEE, CBRE.

Source: Imopedia/Media