Promovarea potentialului turistic al Dunarii prin fonduri europene

Romania are posibilitatea sa-si capitalizeze potentialul turistic de la Dunare prin Strategia UE pentru regiunea Dunarii, cu conditia sa acceseze fondurile de coeziune disponibile pentru a implementa proiectele dezvoltate in cadrul acesteia.
Tara noastra detine, impreuna cu Bulgaria, coordonarea ariei prioritare „Cultura si turism din strategie”, ale carei principale doua proiecte sunt brandingul regiunii Dunarii si elaborarea unui sistem integrat de monitorizare a turismului din zona.
Un alt proiect regional pentru promovarea turismului sustine transportul sustenabil cu ambarcatiuni si biciclete, precum si o noua flota de croaziera care se afla deja in constructie, se arata intr-un comunicat de presa al Comisiei Europene.
Strategia ofera un cadru si instrumente de lucru pentru dezvoltarea de proiecte in regiune, iar oficialii europeni pot sa ofere consultanta in legatura cu modul in care aceste prioritati pot fi incadrate in fondurile de coeziune.
De altfel, atat Ministerul Transporturilor din Romania, cat si Sorin Oprescu, Primarul Capitalei, si-au exprimat intentia de a construi cu ajutorul fondurilor europene canalul Bucuresti – Dunare.
In cazul in care acesta va fi realizat pana in anul 2015, termenul limita stabilit in acest moment, brandul regional va contribui puternic la dezvoltarea turismului in toate tarile din zona, indiferent cat de puternic este acesta dezvoltat in prezent la nivel national.
Un plan de implementare al proiectului de branding a fost realizat in cel de-al doilea semestru al lui 2012. In plus, au fost stabilite planurile de cercetare pentru o analiza a consumatorilor de servicii turistice din regiune si o evaluare a imaginii zonei pentru a dezvolta si pozitiona brandul regiunii Dunarii. 
Anul trecut Romania a detinut Vicepresedintia Consiliului Executiv al Organizatiei Mondiale a Turismului a Natiunilor Unite, iar in 2013 va prelua Presedintia organizatiei. In aceasta calitate, tara noastra a reusit sa implice cea mai importanta organizatie de cooperare in turism din lume in implementarea planului de actiune al Strategiei regiunii Dunarii.
Strategia UE pentru regiunea Dunarii este a doua de acest fel din Uniunea Europeana, dupa cea realizata pentru zona baltica, si a fost lansata in 2011. 

Source: Business24