Proiectul de lege prin care proprietarii de hoteluri si pensiuni vor fi obligati sa renoveze unitatile pe cheltuiala proprie, asteapta aprobarea Parlamentului

Proprietarii de hoteluri si pensiuni din toate statiunile vor fi obligati ca in termen de aproximativ 1 an si jumatate, dar nu mai mult de 2 ani, sa asigure, pe cheltuiala proprie, reabilitarea ambiental-arhitecturala a acestor imobile, dar si a imprejurimilor stradale, precum si curatarea si igienizarea terenului aferent, astfel incât structurile de primire turistica sa functioneze in conditiile si criteriile de clasificare pentru care au fost autorizate.

Masura este prevazuta intr-un proiect de lege care dateaza de pe vremea Guvernului Ponta, dar care abia acum urmeaza sa primeasca votul final al Parlamentului.

Proiectul s-a bucurat si de sprijinul Guvernului Tudose care a transmis Legislativului o serie de propuneri de modificare a proiectului initial, care au fost preluate de parlamentarii din comisiile de specialitate.

„Proprietarii structurilor de primire turistica din statiunile turistice sau din statiunile balneare, climatice si balneoclimatice, au obligatia sa ia, din proprie initiativa si pe cheltuiala proprie, masuri pentru realizarea lucrarilor de reabilitare ambiental-arhitecturala a constructiilor aflate in proprietatea lor si imprejmuirilor stradale aferente acestora, precum si pentru curatarea si igienizarea spatiilor verzi si a terenurilor aferente acestor imobile”, prevede proiectul de lege.

Potrivit proiectului, Interventiile de constructie pot consta in: lucrarile de reparare/ refacere a acoperisurilor si zidariilor peretilor exteriori; lucrari de reparare/ refacere a finisajelor exterioare, precum tencuieli, zugraveli, vopsitorie, placaje si altele asemenea; lucrari de reparare/ refacere a tâmplariei exterioare si a elementelor exterioare functionale, precum balcoane, logii, bovindouri, aticuri, cornise si altele asemenea; d) lucrari de reparare/refacere a imprejmuirilor stradale. Lucrarile de curatare si igienizare asupra spatiilor verzi si terenurilor aferente structurilor de primire turistica din statiunile turistice sau statiunile balneare, climatice si balneoclimatice, constau in defrisarea estetica a vegetatiei si indepartarea resturilor vegetale si a deseurilor menajere sau de orice alt fel.

Proprietarii hotelurilor si pensiunilor au obligatia ca in maximum 3 luni de la data intrarii in vigoare a noi legi sa demareze procedurile pentru obținerea autorizației de construcții.

De asemenea, ei au obligatia ca in termen de 12 luni de la emiterea autorizației de construcții, sa finalizeze lucrarile de reabilitare ambiental-arhitecturala. Proiectul prevede in mod explicit ca termenele mentionate nu pot depasi 2 ani de la data intrarii in vigoare a prezentei legi.

Intarzierile pentru lucrarile de reabilitare vor fi socotite dupa expirarea unui termen de 30 de zile calendaristice de la data notificarii in scris, cu confirmare de primire a proprietarului, de catre Ministerul Turismului, al carui personal va fi responsabil cu constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor.

Amenzi de pana la 5.000 RON pentru neconformare Guvernul Ponta prevazuse initial amenzi cuprinse intre 2-4 RON/mp pentru intarzierea sau nerealizarea lucrarilor de reabilitare, dar Guvernul Tudose a intervenit si a subliniat ca astfel proprietarul unui hotel de doar 4 etaje ar fi urmat sa plateasca pentru fiecare zi de intarziere 6.000 RON, amenda pentru o luna ajungand la circa 40.000 EUR, mult peste limita maxima de 100.000 RON stabilita prin regimul juridic al contraventiilor.

Prin urmare, amenzile, in functie de zilele de intarziere, vor fi cuprinse intre 6 si 60 de salarii minime brute pe tara.

Source: Profit