Proiecte pentru extinderea suprafetelor plajelor de pe litoralul romanesc

Suprafata plajelor de pe litoralul romanesc se va extinde pana in anul 2015 cu 33,3 hectare, in urma implementarii unui proiect in valoare de 170,45 mil. EUR, ce are ca scop protectia si reabilitarea partii sudice a litoralului romanesc al Marii Negre, in apropierea Municipiului Constanta si a statiunii Eforie Nord, conform informatiilor furnizate de catre Ministerul Mediului si Schimbarilor Climatice, MMSC.
In vederea protectiei si reabilitarii partii sudice a litoralului romanesc, in zona Municipiului Constanta si a statiunii Eforie Nord, se vor cheltui 170.450.084 EUR din care 170.406.668 EUR reprezinta valoarea eligibila, conform Programul Operational Sectorial, POS. Totodata, din cuantumul eligibil, 85,49% sunt Fonduri de Coeziune, respectiv 145.680.660 EUR, iar 14,51% provin din bugetul de stat, 24.726.008 EUR.
Finalizarea proiectului respectiv are ca data-limita 30 noiembrie 2015.
Potrivit MMSC, in cadrul programului de reabilitare a plajelor au fost parafate 5 contracte, respectiv: 
– Protectia si reabilitarea partii sudice a Litoralului Romanesc al Marii Negre in zona Mamaia S;
– Protectia si reabilitarea partii sudice a Litoralului Romanesc al Marii Negre in zona Tomis N;
– Protectia si reabilitarea partii sudice a Litoralului Romanesc al Marii Negre in zona Tomis Centru’;
– Protectia si reabilitarea partii sudice a Litoralului Romanesc al Marii Negre in zona Tomis S
– Protectia si reabilitarea partii sudice a Litoralului Romanesc al Marii Negre in zona Eforie N.
La acestea se adauga un contract pentru managementul proiectului, publicitate, achizitia echipamentelor si supervizare lucrari.
Pe durata implementarii proiectului, in valoare de peste 170 mil. EUR, va fi protejata si refacuta linia tarmului Marii Negre, prin lucrari ce vor include: diguri de aparare, epiuri din piatra/baraje/si diguri independente construite pentru un dublu scop de reducere a eroziunii si, in acelasi timp, de mentinere si imbunatatire a mediului.
Sectoarele cele mai afectate de aceste fenomene de eroziune sunt situate in sudul litoralului: Mamaia, Tomis, Eforie, Tuzla, Olimp-Venus, Saturn-Mangalia, 2 Mai – Vama Veche.
Eroziunea cea mai accentuata se manifesta in statiunea Mamaia, unde se estimeaza o retragere a liniei tarmului de circa 40 m in urmatorii 20 ani.

Source: Daily Business