Proiecte finantate prin fonduri europene in zona Moldovei

Zeci de spatii cu potential turistic din Moldova au fost renovate in urma unor proiecte cu finantare europeana. Scopul acestor proiecte au avut ca scop atragerea unui numar mai mare de turisti. Unele proiecte au fost deja finalizate, altele au fost incheiate partial, dar inca mai sunt investitii in derulare cu termen de finalizare in 2015.
Peste 136 mil. EUR, bani nerambursabili prin Programul Operational Regional, au fost disponibili pe axa 5 privind „dezvoltarea si promovarea turismului“. Sumele au fost directionate pentru: restaurarea patrimoniului cultural, dezvoltarea infrastructurii de turism in vederea cresterii calitatii serviciilor turistice, dar si pentru promovarea potentialului turistic si crearea infrastructurii necesare.
Firma Ro Com Central din Neamt a primit o finantare nerambursabila de aproape 8 mil. RON pentru proiectul „Rocom- Rolul Hotelului Central- Concept inovativ in modernizarea infrastructurii de turism a judetului Neamt“, cate peste 4 mil. RON nerambursabili au primit si societatile Nemase Comprod si Turoag tot din Neamt, care au modernizat Hotelul Mariko Inn, respectiv Hotelul Roman.
Compania Elsaco International a primit peste 3,7 mil. RON pentru modernizarea unei pensiuni din Voronet, Suceava, in timp ce SC Agroindustriala a obtinut 3,5 mil. RON pentru supraetajarea Hotelului Dumbrava din Bacau.
Pentru „Restaurarea si valorificarea durabila a patrimoniului cultural, precum si crearea / modernizarea infrastructurilor conexe” au depus proiecte si autoritati publice.
Cj Vaslui a implementat un proiect ce vizeaza reabilitarea centrului cultural istoric al municipiului Barlad, finantarea nerambursabila fiind de peste 14,5 mil. RON. Totodata, municipiul Iasi a folosit peste 16 mil. RON pentru amenajarea zonei de agrement Ciric.
Municipiul Botosani a beneficiat de o finantare nerambursabila de 33,4 mil. RONpentru Parcul de agrement Cornisa.
La Bacau, pentru partia de schi de la Slanic Moldova au fost alocati 8,6 mil. RON. 
Totodata, autoritatile publice din Suceava au beneficiat de peste 41 mil. RON pentru reabilitarea Cetatii de Scaun. In timp ce, pentru Curtea Domneasca din Piatra Neamt s-au accesat peste 17 mil. RON.
Pentru valorificarea patrimoniului turistic, Parohia „Sf. Sava” din Iasi a primit 15,4 mil. RON nerambursabili, Parohia „Sf. Ioan” din Vaslui a atras 8,7 mil. RON, iar Parohia „Duminica tuturor sfintilor” din Iasi are o asistenta financiara de 8,4 mil. RON.
Manastirile Dragomirna, Sucevita si Moldovita au atras peste 30 mil. RON. Dintre acestia, peste 20 mil. RON au fost directionati catre Manastirea Dragomirna.
Peste 7,3 mil. RON au fost accesati pentru restaurarea Bisericii „Sf. Nicolae“ din comuna Aroneanu, judetul Iasi.
Alti peste 1,6 mil. RON sunt folositi pentru restaurarea Bisericii „Sf. Inviere“ din Suceava si amenajarea unui punct de informare turistica in zona.
Cei mai multi bani nerambursabili pentru turism i-a obtinut Mitropolia Moldovei, care are in curs de implementare proiectul „Valorificarea turistica a ansamblului mitropolitan din Iasi”, valoarea asistentei financiare fiind de 47,6 mil. RON.

Source: Ziarul Evenimentul