Preturile de vanzare ale apartamentelor au scazut cu circa 15% in 2011

Exista senzatia – indusa de studiile jucatorilor din imobiliare – ca in 2011, piata rezidentiala s-a stabilizat.

Evolutia preturilor, desi descrescatoare, e modesta de cateva procente, in general sub 5%. Ei bine, indicele imobiliar al INS contrazice aceasta imagine si ofera o scadere  a preturilor de vanzare a apartamentelor cu 20,6%  in Bucuresti si cu 10,6% in provincie in T3 2011 fata de T3 2010.

De unde apare diferenta? Preturile oferite de portalurile imobiliare sunt cele de strigare, in vreme ce INS desi nu prezinta valori, indica procentul cu care au scazut preturile de vanzare inregistrate de notari.

Cum nimic nu poate scapa de greseala, aceasta diminuare a preturilor poate fi pusa – macar partial – pe seama faptului ca multe dintre tranzactiile inregistrate de notari nu sunt declarate la valoarea reala, pentru a diminua impozitul si onorariile aferente. Oricum, grila de impozitare notariala (care nu include preturi – sa ne lamurim odata – ci valori minime de impozitare) a scazut suficient de mult ca sa fie destul de aproape de valorile de vanzare.

De fapt indicele INS arata foarte clar un lucru. Daca declarativ proprietarii nu accepta scaderi – pentru ca nu poti sa stii niciodata cum apare unul chiar dispus sa plateasca cat ceri, chiar daca e exagerat – cand vine vorba de negocieri si aparitia unui potential client, acestia sunt elastici si vand la preturi cu 10%-20% sub ceea ce au pretins initial.

In cazul proprietatilor scumpe – adica de peste 80.000 – 100.000 de euro raportat la puterea noastra de cumparare – negocierea poate oferi reduceri mai mari de 20%.

Datele prezentate de INS indica o potentiala ieftinire cu aproape 15% in medie in Bucuresti (14,16% in T1, 14,9% in T2, 20,6% T3, fata aceleasi intervale din 2010) pe intreg anul 2011, dar procentul ar putea creste daca scaderea din T3 a continuat si in ultimele trei luni ale anului trecut.

In restul Romaniei, media ieftinirii apartamentelor pentru 2011 va fi in jur de 10% – atentie vorbim chiar despre preturi de vanzare, nu despre cele de strigare, care cel mai probabil vor ramane mai mari cu minimum 15%, fata de tranzactii.

Source: Flux Imobiliar